foto: AFP/Scanpix
Aptauja: 71% respondentu Igaunijā sagaida Kallasas demisiju
Igaunijas premjere Kaja Kallasa.
Pasaulē
2023. gada 14. decembris, 13:42

Aptauja: 71% respondentu Igaunijā sagaida Kallasas demisiju

Jauns.lv/LETA

Igaunijā 71% aptaujāto pauduši pārliecību, ka premjerministrei Kajai Kallasai jāatkāpjas no amata, liecina pētījumu kompānijas "Norstat" pēc Sabiedrības pētījumu institūta pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti.

Jaunākās aptaujas rezultāti liecina, ka 71% respondentu uz jautājumu, vai, viņuprāt, Kallasai būtu jāatkāpjas no amata, izvēlējušies atbildi "jā" vai "vajadzētu".

Šonedēļ 23% aptaujāto pauda pārliecību, ka Kallasai nav jāatkāpjas no amata vai nevajadzētu atkāpties. 6% aptaujāto konkrētu atbildi nesniedza.

Kallasas vadītās Reformu partijas atbalstītāju vidū vairākums jeb 85% pauduši viedokli, ka premjerministrei jāturpina strādāt. Reformu partijas koalīcijas biedru sociāldemokrātu atbalstītāju vidū 53% pauduši atbalstu Kallasas palikšanai amatā, un partijas "Igaunija 200" atbalstītāju vidū tādu viedokli izteikuši 53% respondentu.

Igaunijas parlamenta opozīcijā esošāsKonservatīvās tautas partijas (EKRE) atbalstītāju vidū 94% norādījuši, ka Kallasai būtu jādemisionē, Centra partijas atbalstītāju vidū tādu viedokli izteica 94%. No partijas "Tēvzeme" atbalstūtājiem 89% izvēlējās atbildi, ka Kallasai ir jāatkāpjas.

Saistībā ar skandālu par Kallasas vīram iepriekš daļēji piederoša uzņēmuma darbību Krievijā institūts sešas reizes ir centies noskaidrot sabiedrības attieksmi pret premjerministres palikšanu amatā. Iepriekšējās aptaujās Kallasas demisiju atbalstīja 66-69% respondentu.

Jau vēstīts, ka Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR augustā ziņoja, ka premjeres vīram daļēji piederošais loģistikas uzņēmums "Stark Logistics" kara Ukrainā laikā turpina pārvadājumus uz un no Krievijas. Saistībā ar skandālu Arvo Hallikam piederošā aktīvu pārvaldības kompānija "Novaria Consult" vairs nav līdzīpašniece "Stark Logistics".

Lai gan Krievijai noteiktās sankcijas nav pārkāptas, Igaunijas parlamenta opozīcija pieprasījusi Kallasas demisiju, norādot, ka premjere pastāvīgi iestājas par to, ka jebkādas biznesa attiecības ar agresorvalsti Krieviju jāpārtrauc.

Arī Igaunijas prezidents Alars Kariss paudis viedokli, ka premjerei vajadzējis demisionēt jau skandāla sākumā.

Savukārt Kallasa aicinājumus atkāpties noraida, uzsverot, ka nekādu pārkāpumu nav izdarījusi.