foto: AFP/Scanpix
Igaunijas premjere Kallasa trīs gadu laikā 28 reizes izmantojusi privātos reisus
Kaja Kallasa.
Pasaulē
2023. gada 7. decembris, 14:27

Igaunijas premjere Kallasa trīs gadu laikā 28 reizes izmantojusi privātos reisus

Jauns.lv / LETA

Pēdējo trīs gadu laikā Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa 28 reizes izmantojusi privāto lidmašīnu pakalpojumus, kuru kopējās izmaksas sasniedza 889 895 eiro, no kuriem apmēram pusi sedza Eiropas Savienība.

Igaunijas valdības mediju padomniece Helēna Uldriha Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR teica, ka Igaunijas valsts trīs gadu laikā par premjerministres čārterlidojumiem samaksājusi 467 706 eiro, kamēr Eiropas Savienība maksājusi 422 189 eiro.

15 gadījumos Kallasa privātos reisus izmantojusi, lai nokļūtu uz Eiropadomes sēdēm, bet 13 gadījumos tāds reiss bija nepieciešams citām vizītēm, no kurām lielākā daļa saistītas ar ārkārtas ārpolitikas vai drošības situācijām, paskaidroja Uldriha.

Kopumā kopš 2021.gada līdz šim brīdim Kallasa kā Igaunijas premjerministre uz ārvalstīm devušies 66 reizes.

Padomniece apliecināja, ka ierasti premjerministres delegācija ārvalstu apmeklējumiem izmantoja lidmašīnas un prioritāri regulāros reisus.

Uldriha piebilda, ka pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pērn februārī ir mainījusies drošības situācija un sabiedroto sanāksmes biežāk ir ārkārtas un steidzamas, tādēļ nav iespējams izmantot regulāros reisus.

Igaunijas Policijas un robežsardzes helikopteru Kallasas delegācija ir izmantojusi divas reizes - 2022.gada 8.augustā un 10.oktobrī.

Kā ziņots, daļā sabiedrības kritiku izpelnījušies pašreizējā Latvijas ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa Ministru prezidenta laika vadīto delegāciju veiktie speciālie avioreisi no 2021.gada līdz 2023.gada septembrim, kas no valsts budžeta atbilstoši Valsts kancelejas apkopotajai informācijai izmaksājuši 613 830 eiro. Kariņš uzskata, ka šādi lidojumi esot bijuši nepieciešami, lai Latvija būtu pārstāvēta starptautiskās sanāksmēs.