foto: ekrānuzņēmums no video
Reliģiskais vājprāts Krievijā: dievkalpojumā “lido” ballistiskās raķetes un bizenē ar Krievijas karogiem. VIDEO
Ievērību izpelnījusies teoloģijas doktore Olga Goļikova, kura pentakostu dievkalpošanas laikā Sanktpēterburgas kinoteātrī “Moskva” repoja par krievu ballistiskajām raķetēm un virsskaņas lidmašīnām.
Pasaulē
2023. gada 5. decembris, 05:33

Reliģiskais vājprāts Krievijā: dievkalpojumā “lido” ballistiskās raķetes un bizenē ar Krievijas karogiem. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kārtējais putiniskā rašisma un kara ideoloģijas neprāts negaidīti uzplaiksnījis kādā lielā Sanktpēterburgas harizmātiskajā piecdesmitnieku draudzē “Kristus gaisma”, kuras vecākā mācītāja dievkalpojumā no skatuvēs sprediķa vietā sākusi dziedāt par ballistiskām raķetēm un virskaņas iznīcinātājiem, bet draudzes locekļi dīvainā sakrālā dejā skraidīt ar Krievijas trīskrāsainajiem karogiem. Fragments no šī dievkalpojuma kļuvis par interneta sensāciju.

Līdz šim esam vērojuši, ka garīgie darboņi, kuri atbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā un Kremļa militāro ideoloģiju pārsvarā ir tradicionālo reliģiju oficiālie pārstāvji - ne tikai Krievijas pareizticīgā baznīca ar patriarhu Kirilu priekšgalā, bet arī budistu šamaņi, ebreju rabīni un musulmaņu imāmi. Bet šoreiz atbalsts agresīvajai “krievu pasaulei” saņemts no negaidītās puses – to izkliegusi jeb izdziedājusi piecdesmitnieku draudzes-misijas “Kristus gaisma” garīgā līdere, teoloģijas doktore Olga Goļikova. Viņas performance novembra otrajā pusē izpelnījās plašu rezonansi internetā – reliģijas apskatnieku profilos.

“Jaunavas Krievijas” iznīcinošās raķetes un lidmašīnas

Te jāpiebilst, ka piecdesmitnieki (saukti arī par pentakostiem, bet Latvijā arī par Vasarsvētku kustību) ir lielākā protestantu denominācija Krievijā, bet tā tur nav vienota. Krievijas pentakosti apvienojušies trīs dažādās, brīžiem savstarpēji konfliktējošās jumta organizācijās, kā arī pastāv daudzas neatkarīgas šīs harizmātiskās kustības, kas pazīstamas ar “runāšanu mēlēs”, draudzes. Savukārt Kremļa režīms pret piecdesmitniekiem ir visnotaļ naidīgs – pēdējos gados viņus aktīvi pasludinot par “ārzemju ietekmes aģentiem” un atņemot jau uzbūvētās baznīcas.

Krievijas pentakostu mācītāja Olga Goļikova slavē krievu ballistiskās raķetes:

Tomēr visā šajā “reliģiskajā jampadracī” izcēlusies Olga Goļikova, kura kādas dievkalpošanas laikā no skatuves (tā kā kopienai nav sava lūgšana nama, tā saviem pasākumiem īrē telpas Sanktpēterburgas kinoteātrī “Moskva” (“Maskava”), kas ierīkots tāda paša nosaukuma četrzvaigžņu viesnīcā) savus sapulcējušos adeptus aplaimoja ar “slavēšanas dziesmu”, kurā bija vārdi: “Krievijas dvēsele, mosties. O, mosties jaunava Krievija! Mēs uzņemam, Kungs, šo skrejceļu, mēs ceļamies ar Tavām ballistiskajām raķetēm, mēs ceļamies ar Tavām, Kungs, virsskaņas lidmašīnām, lai vēstītu labo vēsti, ka Krievija pieder Kristum!”

Kamēr militāri reliģiozās ekstāzes pārņemtā sieviete izkliedza šos “patriotiskos saukļus”, draudzes locekļi skatītāju zālē izpildīja visai dīvainu sakrālu deju, vicinot Krievijas karogus. Jāpiebilst, ka viens otrs Kristus sekotājs šajā manifestācijā bija tērpies arī kamuflāžas formā.

Ballīte psihiatriskajā slimnīcā

foto: ekrānuzņēmums no video
Novembra vidū notikuši pentakostu trakošanu Sanktpēterburgas viesnīcā “Moskva” daudzi reliģijas procesu vērotāji salīdzina ar ballīti psihiatriskajā slimnīcā.

Interneta vidē plaši tiek apspriesta šī dīvainā “Dieva sanāksme”. Kamēr vieni to salīdzina ar ballīti psihiatriskajā slimnīcā, citi atkal 62 gadus veco teoloģijas doktori rosina iedziedāt hitu kopā ar “krievu pasaules” vienu no skaļākajiem apdziedātājiem, 32 gadus veco Jaroslavu Dronovu, kurš pazīstams ar pseidonīmu Šamanis un īpaši bēdīgi slavens kļuvis ar savu dziesmu “Я русский” (“Es krievs”). 

Pēc tam, kad misijas “Kristus gaisma” dievkalpošanas ieraksts jau bija ieguvis plašu negatīvu popularitāti, kopienas “Kristus vēsts” pārstāvis mēģināja nesakarīgi taisnoties: “Radušās diskusijas iemesls bija tas, ka laicīgi cilvēki domā burtiski, un muzikālās lūgšanas teksts ir simbolisks. Piemēram, frāze par “virsskaņas lidaparātu” vienkārši nozīmē “lūgšanas izplatīšanās ātrumu”, to cik ātri lūgšanas teksts tiek aiznests līdz Dievam. Situācija ir tāda, ka notika sadursme starp diviem dažādiem pasaules uzskatiem - kristīgo un laicīgo. Garīga cilvēka domāšana daudzas lietas interpretē caur simboliku, savukārt laicīgais bieži vien visu saprot tieši, tāpēc šī lūgšana izraisīja tādu rezonansi”.

Fanātiskā “Dieva doktore”

Jāteic, ka odiozās garīdznieces Olgas Goļikovas biogrāfijai it kā nebūtu jāliecina par viņas militārismu, jo pirmām kārtām viņas pārstāvētais reliģiskais strāvojums radās ASV 19. gadsimta otrajā pusē kā izteikti pacifistiska organizācija.

Otrām kārtām, viņai jābūt izglītotai sievietei, jo augstāko teoloģisko izglītību dāma ieguvusi ASV privātās Greisas universitātes Krievijas filiālē Sanktpēterburgā. Tiesa gan, vēlāk jau viņa izglītību papildinājusi Krievijas prezidenta administrācijas kūrētajās tālākizglītības programmās.

Pēc tam Olga Goļikova uzstājusies Krievijas interneta protestantiskajos kristiešu televīzijas raidījumos, kuros proponējusi, ka krievvalodīgo kopienas visās pasaules valstīs ir kā “Kristus stari”, kuri pa visu planētu izplatīs “krievu pasauli”.

Piecdesmitnieki Krievijā

foto: Wikipedia
Krievijas piecdesmitnieki īstu gara brīvību varēja baudīt tikai pirmā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina valdīšanas laikā pagājušā gadsimta pēdējā desmitgadē.

Lai arī kādi nebūtu nebūtu piecdesmitnieku politiskie uzskati (Latvijā pazīstamākās šī novirziena draudzes Alekseja Ļedjajeva “Jaunā paaudze” un Mārča Jencīša “Kristus pasaulei”), viņi izvairās propagandēt militārismu un par savu pacifistisko nostāju diktatoriskajos režīmos nokļuvuši aiz restēm.

PSRS laikos, ko tagad proputiniskie, arī reliģiskie aģitatori tagad cenšas parādīt kā “laimības laikus”, padomju represīvās varas pārstāvji centās dažādi iznīdēt. Sevišķi represijas izpaudās pagājušā gadsimta piecdesmito gadu beigās/sešdesmito gadu sākumā, kad Kremļa saimnieks bija Ņikita Hruščovs. Un te nu jāmin, ka Krievijas pentaksotiem tagad it nemaz nebūtu jāpriecājas par savu dēlu un tēvu “varoņdarbiem” Ukrainā, jo, ja tā varētu teikt, viņiem lielā mērā taču ir “ukraiņu saknes”. Padomju Krievijā toreiz piecdesmitnieki būtu brutāli noslaucīti no zemes virsas, ja vien nebūtu spēcīgas ticīgo kopienas citās PSRS republikās, kas viņus “noturēja uz ūdens”, sevišķi jau Ukrainā, bet arī Baltkrievijā, Latvijā, Igaunijā un Kazahstānā.

Īstenībā īstu gara brīvību Krievijas piecdesmitnieki varēja baudīt tikai pirmā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina valdīšanas laikā pagājušā gadsimta pēdējā desmitgadē, kad viņiem ļāva ne tikai brīvi rīkot savas sapulces, bet arī būvēt baznīcas, kuras Putina Krievijā draudzēm sāka atņemt un jaukt nost.

Pareizticīgais „Šaitana templis” Piemaskavā

Piemaskavas Odincovā 14. jūnijā svinīgi atklāja Krievijas Bruņoto spēku templi – trešo lielāko pareizticīgo baznīcu Krievijā, piedaloties augstākajai Krievijas augstākajai ...

gallery icon