1dienas
19stundas
25minūtes
43sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ukrainas Drošības dienests Burjatijā uzspridzinājis vēl vienu vilcienu
foto: Ekrānuzņēmums
Ukrainas Drošības dienests uzspridzinājis vēl vienu vilcienu uz svarīga dzelzceļa Burjatijā.
Pasaulē

Ukrainas Drošības dienests Burjatijā uzspridzinājis vēl vienu vilcienu

Jauns.lv

Ukrainas drošības dienests sarīkoja jaunu sprādzienu uz Krievijas svarīgākā stratēģiskā dzelzceļa. Vēl viens vilciens tika uzspridzināts Burjatijā.

Ukrainas Drošības dienests Burjatijā uzspridzināji...

Avoti ziņo, ka krievi Ukrainas Drošības dienesta lamatās iekļuvuši divas reizes – uz Baikāla-Amūras maģistrāles uzspridzināts vēl viens vilciens ar degvielu.

Šis sprādziens kļuva par Ukrainas Drošības dienesta speciālās operācijas otro posmu, lai paralizētu šo svarīgo dzelzceļa līniju. Krievi to izmanto arī militārajai loģistikai.

Pirmais kravas vilciens tika uzspridzināts tieši Severomuiskas dzelzceļa tunelī. Lai turpinātu kustību, krievi sāka izmantot apvedceļu, kas ved caur "Velna tiltu".

"Tieši ar to Ukrainas Drošības dienests rēķinājās: kamēr vilciens brauca pāri šim 35 metrus augstajam tiltam, nostrādāja tajā ievietotās sprādzienbīstamās ierīces," sacīja avoti. Liesmas dzēst ieradies pat ugunsdzēsēju vilciens.

Kas zināms par "Velna tiltu", kur notika otrais sprādziens

Velna tilts ir pusapaļa veida viadukts uz Baikāla-Amūras maģistrāles ziemeļu apvedceļa. Tas tika uzcelta 1986. gadā, bet regulāra vilcienu satiksme sākās 1989. gadā. Viadukts iet pāri Itikitas upei. Tā augstums sasniedz 35 metrus.

Izvietots uz raksturīgiem divstāvu balstiem, Krievijā vienīgais šādas konstrukcijas tilts. Pēc atklāto avotu sniegtās informācijas, tilts nedaudz šūpojas, pa to ejot smagajiem vilcieniem (Kopš 2002. gada tādi pa tiltu nebrauc, tur kursē tikai darba vilcieni, galvenā satiksme iet pa Ziemeļu tuneli). Tāpēc tam "mašīnistu vidū ir slikta slava", jo viņi baidās braukt pāri tiltam.

Sprādziens Krievijas Severomuiskas dzelzceļa tunelī

Ukrainas Drošības dienests 30. novembrī noorganizēja sprādzienu dzelzceļa Baikāla-Amūras maģistrālē Severomuiskas tunelī Burjatijā, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta aģentūra UNIAN.

"Faktiski tas ir vienīgais nopietnais dzelzceļa savienojums starp Krieviju un Ķīnu. Un tagad šis maršruts, ko Krievija cita starpā izmanto militārām piegādēm, ir paralizēts," sacījis viens no avotiem. Viņš norādījis, ka sprādziens ir kārtējā veiksmīgā Ukrainas Drošības dienesta īpašā operācija, bet dienests oficiāli nav sniedzis nekādus komentārus.

"Kravas vilciena kustības laikā eksplodēja četri spridzekļi. Tagad notikuma vietā strādā Krievijas Federālais drošības dienests, dzelzceļnieki nesekmīgi cenšas mazināt Ukrainas Drošības dienesta speciālās operācijas sekas," ziņo avoti.

Krievija ir apstiprinājusi, ka Severomuiskas tunelī noticis incidents, un Krievijas propagandisti preču vilciena ugunsgrēkā vaino "kabeļu tīkla īssavienojumu".

"Telegram" kanāls "Baza" ziņo, ka kravas vilcienam ar 50 vagoniem iebraucot tunelī, mašīnists sadzirdējis troksni. Vienā no vagoniem esot izcēlies ugunsgrēks, kā rezultātā bojāti trīs citi vagoni. Vēlāk vienā no dzelzceļa posmiem konstatēts, ka izdegušas kabeļu līnijas 200 metru garumā. No viena vagona sākusi tecēt degviela.