Pasaulē
2023. gada 27. novembris, 21:26

Jaunzēlandes smēķētāji saņem negaidītu dāvanu

Jauns.lv

Negaidīts pavērsiens noticis smēķēšanas apkarošanas kampaņā Jaunzēlandē — valdība paziņojusi par plānu atcelt iecerēto smēķēšanas aizliegumu, lai ar tabakas izstrādājumu tirdzniecības ieņēmumiem kompensētu nodokļu samazinājumus.

2022. gada decembrī Jaunzēlandes parlamenta pieņemtais likums paredz, ka pēc 2008. gada dzimušās personas vairs nekad nevarēs iegādāties cigaretes vai tabakas izstrādājumus. Tādējādi katru gadu samazināsies to cilvēku skaits, kuri Jaunzēlandē var legāli iegādāties tabaku. Vienlaikus tika ierobežots tabakas izstrādājumu mazumtirgotāju skaits, kā arī paredzēta nikotīna līmeņa samazināšana cigaretēs.

Likuma kritiķi norādīja, ka šādi tiks veicināta tabakas izstrādājumu kontrabanda un izputēs mazie veikaliņi. Likuma pretinieku skaitā ir arī jaunais premjerministrs Kriss Laksons. Viņa Nacionālā partija, kas 14. oktobra parlamenta vēlēšanās ieguva 38 procentus balsu, savā vēlēšanu kampaņā neminēja smēķēšanas izskaušanas likumus. Jaunās finanšu ministres Nikolas Vilisas paziņojums, ka valdība atcels šos likumus, šokēja veselības aizsardzības ekspertus.

“Mēs esam satriekti un sašutuši … tas ir neticami reakcionārs solis pasaulē vadošajos, absolūti izcilajos veselības aprūpes pasākumos,” paziņoja Otago universitātes tabakas kontroles pētnieks un sabiedrības veselības eksperts, profesors Ričards Edvardss. “Vairums veselības aprūpes grupu Jaunzēlandē ir šokētas par to, ko valdība ir izdarījusi, un aicina to pārdomāt,” viņš izteicās BBC.

Pērn Jaunzēlandē bija vēsturē viszemākais smēķēšanas līmenis, ikdienā smēķējot nieka 8 procentiem pieaugušo, liecināja valsts statistikas dienesta dati. 2021. gadā šis rādītājs bija 9,4 procenti. Amatpersonas cerēja līdz 2025. gadam to samazināt līdz 5 procentiem ar pilnīgas izskaušanas ilgtermiņa mērķi. Tiek uzskatīts, ka šādi pasākumi katru gadu ļautu izglābt līdz 5000 cilvēku dzīvību. Tiek ziņots, ka pērn vairāk nekā 80 tūkstoši pieaugušo jaunzēlandiešu atmeta smēķēšanu. Pašlaik smēķē apmēram 8 procenti Jaunzēlandes pieaugušo iedzīvotāju.

Jaunzēlandes iniciatīva savulaik iedvesmoja arī Lielbritāniju, kuras valdība šoruden paziņoja par līdzīgu plānu jauniešu smēķēšanas apkarošanā. Premjerministra Riši Sunaka pārstāve paziņoja, ka lēmums paliek spēkā, par spīti Jaunzēlandes pēkšņajai politikas maiņai.