foto: VIA REUTERS
Ziemeļkoreja paziņo par iegūtiem satelīta attēliem no militāriem objektiem ASV un Dienvidkorejā
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns pēc fotoattēlu aplūkošanas.
Pasaulē
2023. gada 25. novembris, 23:32

Ziemeļkoreja paziņo par iegūtiem satelīta attēliem no militāriem objektiem ASV un Dienvidkorejā

Jauns.lv/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir aplūkojis attēlus, kurus valsts šonedēļ palaistais spiegošanas satelīts uzņēmis ASV jūras spēku bāzē Pērlhārborā, Havaju salās, un "nozīmīgos mērķos" Dienvidkorejā, sestdien vēstīja Ziemeļkorejas valsts mediji.

Phenjana šonedēļ paziņoja, ka veiksmīgi palaidusi orbītā militārās spiegošanas satelītu, tomēr Dienvidkoreja uzstāja, ka ir pāragri spriest, vai satelīts darbojas.

Eksperti ir norādījuši, ka funkcionējoša izlūkošanas satelīta nogādāšana orbītā uzlabotu Ziemeļkorejas spējas iegūt izlūkošanas informāciju, jo īpaši par Dienvidkoreju, un sniegtu tai izšķirīgi nozīmīgus datus jebkāda militāra konflikta gadījumā.

Nesējraķete ar satelītu otrdien pacēlusies no valsts ziemeļiem, nolidojusi plānoto maršrutu un nogādājusi orbītā izlūkošanas satelītu "Malligyong-1", vēstīja Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA.

Sestdien KCNA ziņoja, ka Kims ir iepazinies ar piektdien uzņemtiem satelīta attēliem no Havaju salām, kur redzama arī "jūras spēku bāze Pērlhārborā, Hikemas gaisa spēku bāze Honolulu".

Tāpat Kims esot pētījis sestdien uzņemtus satelīta attēlus no Dienvidkorejas ostas pilsētas Busanas.

Phenjana apgalvoja, ka satelīta attēlos redzams arī ASV ar kodolenerģiju darbināmais lidmašīnu bāzes kuģis "Carl Vinson", kas sestdien ieradās Busanas Jūras spēku bāzē Dienvidkorejā.

Satelīta attēlos esot redzamas arī citas "nozīmīgu mērķu vietas" Dienvidkorejā.

Dienvidkoreja, Japāna un ASV piektdien nosodīja satelīta palaišanu tās "destabilizējošās ietekmes uz reģionu" dēļ.

Ziemeļkorejai šogad divreiz - maijā un augustā - neizdevās izvietot orbītā militāro izlūkošanas satelītu. Sākotnēji Phenjana solīja trešo mēģinājumu veikt oktobrī, tomēr tas nenotika.

Dienvidkoreja lēsa, ka trešais mēģinājums varētu būt veiksmīgāks, jo Ziemeļkoreja varētu būt saņēmusi Krievijas ekspertu palīdzību apmaiņā pret bruņojuma piegādēm Maskavai, kas nepieciešamas tās karā Ukrainā.

Abu tradicionāli sabiedroto valstu līderi Kims un Vladimirs Putins septembrī tikās Krievijas Tālajos Austrumos.

Pēc tikšanās Putins pieļāva, ka Maskava varētu palīdzēt Phenjanai satelītu tehnoloģiju attīstībā.

Ziemeļkoreja šogad ir veikusi rekordlielu skaitu ieroču izmēģinājumu. Tās attiecības ar Dienvidkoreju un ASV ir ļoti saspīlētas, pastāvot bažām, ka Phenjana varētu veikt pirmo kodolizmēģinājumu kopš 2017. gada. Tā ir veikusi pavisam sešus kodolizmēģinājumus kopš 2006. gada.