foto: Mirrorpix / Vida Press
Dienvidkorejā beidzot grib aizliegt ēst suņu gaļu
Dienvidkorejas suņu audzēšanas ferma, kur tiek audzēti pārtikai.
Pasaulē
2023. gada 17. novembris, 11:26

Dienvidkorejā beidzot grib aizliegt ēst suņu gaļu

Jauns.lv

Dienvidkoreja plāno aizliegt suņu gaļas ēšanu un tā, pieaugot izpratnei par dzīvnieku tiesībām, izbeigt sabiedrības strīdus par seno paražu, vēsta “Reuters”.

Korejiešu suņu ēšanas prakse ir izpelnījusies kritiku par tās nežēlību, taču pieaug arī pretestība pašā Dienvidkorejā, īpaši no jaunākās paaudzes.

"Ir pienācis laiks izbeigt sociālos konfliktus un strīdus par suņu gaļas patēriņu, pieņemot īpašu likumu, lai to izbeigtu," tiekoties ar valdības amatpersonām, norādīja valdošās Tautas varas partijas politikas vadītājs Ju Eiduns.

Valdība un valdošā partija šogad iesniegs likumprojektu, lai ieviestu aizliegumu, sacīja Ju, piebilstot, ka ar paredzamo abu partiju atbalstu likumprojektam vajadzētu virzīties cauri parlamentam.

Lauksaimniecības ministrs Čuns Hvans Keuns sanāksmē sacīja, ka valdība ātri ieviesīs aizliegumu un sniegs maksimālu atbalstu suņu gaļas nozarē strādājošajiem, lai viņi varētu slēgt savus uzņēmumus.

Pirmā lēdija Kima Keona Hī ir bijusi skaļa suņu gaļas patēriņa kritiķe un kopā ar savu vīru prezidentu adoptējusi klaiņojošus suņus.

Pretsuņu gaļas likumprojekti pagātnē ir bijuši neveiksmīgi, jo protestēja šajā nozarē iesaistītie, kā arī pastāvēja bažas par lauksaimnieku un restorānu īpašnieku bankrotiem.

Ierosinātais aizliegums ietvers trīs gadu labvēlības periodu un finansiālu atbalstu uzņēmumiem, lai tie pārietu no suņu gaļas tirdzniecības uz citu nozari.

Suņu gaļas ēšana Korejas pussalā ir bijusi sena tradīcija, un tā tiek uzskatīta par veidu, kā pārspēt vasaras karstumu. Bet pašlaik tās daudz retāk sastopama prakse nekā agrāk Dienvidkorejā, lai gan daži vecāki cilvēki to joprojām ēd un to pasniedz noteiktos restorānos.

Dzīvnieku tiesību aizsardzības organizācijas atzinīgi novērtēja aizlieguma izredzes. "Sapņa piepildījums mums visiem, kas esam tik smagi cīnījušies, lai izbeigtu šo nežēlību," teikts “Humane Society International” paziņojumā.

Saskaņā ar valdības datiem, Dienvidkorejā ir aptuveni 1150 suņu audzēšanas fermas, 34 kautuves, 219 izplatīšanas uzņēmumi un aptuveni 1600 restorānu, kas piedāvā suņu gaļu.

“Gallup Korea:  aptauja pagājušajā gadā parādīja, ka 64% dienvidkorejiešu iebilst pret suņu gaļas patēriņu. Aptaujā konstatēts, ka tikai 8% respondentu pēdējā gada laikā ir ēduši suni, salīdzinot ar 27% 2015. gadā.