foto: AFP/Scanpix
Okupanti divos frontes sektoros pret Ukrainas aizstāvjiem izmantojuši ķīmiskos ieročus
Ukraiņu karavīri savās pozīcijās pie Robotines.
Pasaulē
2023. gada 15. novembris, 10:36

Okupanti divos frontes sektoros pret Ukrainas aizstāvjiem izmantojuši ķīmiskos ieročus

Jauns.lv

Krievijas karaspēks divās frontes līnijās Ukrainā izmantojis ķīmiskos ieročus. Tas noticis Bahmutas un Svatoves virzienos, vēsta "Deep State".

"Divi ķīmisko ieroču lietošanas gadījumi tika reģistrēti Svatoves un Bahmutas virzienā," teikts ziņojumā.

Kā norādīts ziņojumā, visticamāk, ienaidnieks izmantojis hlorpikrīnu, kura "krājumos nav mazums", un tas jau vairākkārt izmantots pret Ukrainas karaspēku.

"Deep State" ziņojums par situāciju frontē

"Deep State" analītiķi norāda, ka Avdijivka joprojām ir karstākā vieta, bet okupanti veic uzbrukuma operācijas daudzās citās vietās, kas "rada būtiskas problēmas rezervju pārvaldībā".

"Krievija nežēlo savas rezerves, nosūtot tās kaujā. Piemēram, ienaidnieka 104. gaisa desanta triecienpulks, kam līdz 1. decembrim jāveic saskaņošana, vai nu jau atrodas Hersonas apgabalā, vai arī atrodas uzbrukumā," piebilst "Deep State".

Kas ir Hlorpikrīns

Hlorpikrīns ir šķidrums ar asu, kairinošu smaržu. Lielā koncentrācijā tas cilvēkiem ir indīgs un kaitīgs. Pieder II bīstamības klasei. To izmanto kā fumigantu maisījumu sastāvdaļu lauksaimniecībā. Hlorpikrīns nešķīst ūdenī un nereaģē ar to, bet jaucas jebkurās attiecībās ar etanolu un ēteri. Gaismā ar laiku kļūst dzeltenīgi zaļgans, kas izskaidrojams ar pakāpenisku sadalīšanos, veidojoties hloram un slāpekļa oksīdiem. Tas atrodas šķidrā agregātstāvoklī plašā temperatūras intervālā, taču ir stipri gaistošs pat zemās temperatūrās. Ar hlorpikrīnu piesārņotā ārējā vidē bez gāzmaskas nevar uzturēties apmēram 6 stundas.

Situācija frontē: ģenerālštāba un ISW ​​kopsavilkums

Pēc Ģenerālštāba ziņotā, Ukrainas Aizsardzības spēki turpina uzbrukuma operācijas uz dienvidiem no Doneckas apgabala Bahmutas, veic uzbrukuma operāciju Melitopoles virzienā un notur aizsardzību Avdijivkas apgabalā. Aizvadītajā diennaktī notikušas vairāk nekā 60 militāras sadursmes.

Krievijas spēki, visticamāk, mēģina atjaunot iniciatīvu Ukrainas frontē, uzsākot vairākas vienlaicīgas ofensīvas operācijas austrumos, liecina ASV Kara izpētes institūta (ISW) analītiķu ziņojums. Tomēr joprojām nav skaidrs, vai krievi spēs pilnībā atsākt iniciatīvu, jo Ukrainas bruņotie spēki turpina izdarīt spiedienu uz frontes kritiskajiem sektoriem.