foto: ZUMAPRESS.com
Spānijā vismaz 100 000 protestē pret katalāņu separātistu amnestiju
Pasaulē
2023. gada 12. novembris, 22:35

Spānijā vismaz 100 000 protestē pret katalāņu separātistu amnestiju

Jauns.lv/LETA

Spānijā svētdien ielās izgājuši vairāk nekā 100 000 cilvēku, lai protestētu pret katalāņu separātistu amnestiju.

Līdzšinējais Spānijas premjerministrs Pedro Sančess, kas pārstāv sociālistus ir apsolījis amnestēt tos katalāņu nacionālistus, kam draud tiesiskā vajāšana par 2017. gada neveiksmīgā Katalonijas neatkarības referenduma rīkošanu, apmaiņā pret katalāņu separātistu atbalstu viņa jaunajai valdībai.

Lielākā demonstrācija notika Madridē, un tās laikā uz plakātiem bija lasāmi tādi saukļu kā "Nē amnestijai, jā konstitūcijai" un "Sančess nodevējs".

Lielākā opozīcijas partija - konservatīvā Tautas partija (PP) - brīdinājusi, ka apdraudēta ir Spānijas demokrātija.

PP līderis Alberto Nunjess Feiho paziņojis, ka protesti turpināsies, kamēr netiks izsludinātas jaunas pirmstermiņa vēlēšanas.

Demonstrāciju rīkotāji paziņojuši, ka tikai Madridē vien ielās izgājis pusmiljons cilvēku, kamēr valdība apgalvo, ka dalībnieku skaits sasniedzis vien 80 000.

Datu par kopējo demonstrantu visā Spānijā pagaidām nav.

Amnestijas jautājums aktualizējās pēc parlamenta vēlēšanām jūlijā, kurās nedz kreisie, nedz labējie nespēja izcīnīt absolūto vairākumu. Pēc vēlēšanām Sančesam, lai saglabātu valdības vadītāja amatu, ir nepieciešams Katalonijas separātistu partiju "Kopā par Kataloniju" (JxCat) un Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC) parlamentārais atbalsts. Apmaiņā pret to abas partijas pieprasījušas atcelt apsūdzības simtiem katalāņu separātistu.

Ja Sančesam neizdosies nodrošināt nepieciešamo parlamentāro vairākumu līdz 27. novembrim, nāksies izsludināt vēl vienas pirmstermiņa vēlēšanas, kas varētu notikt janvārī.

Kamēr PP nosoda piekāpšanos separātistiem, nacionālkonservatīvā partija "Vox" (Balss) pieprasa pilnībā aizliegt šādas partijas.

Darījums ar katalāņu nacionālistiem izsaucis neapmierinātību arī pašu sociālistu rindās, jo priekšvēlēšanu kampaņas laikā Sančess solīja ne tikai nepieļaut atkārtota referenduma rīkošanu par Katalonijas neatkarību, bet arī noraidīja 2017. gada referenduma rīkotāju amnestēšanu.

Taču tad, kad pēc vēlēšanām kļuva skaidrs, ka bez separātistu atbalsta, varu neizdosies saglabāt, Sančess mainīja savu nostāju.

PP aicinājusi svētdien rīkot demonstrācijas visu provinču galvaspilsētās, un konservatīvajiem pievienojusies arī "Vox" un liberāli konservatīvā partija "Ciudadanos" (Pilsoņi).