Pasaulē
2023. gada 9. novembris, 10:40

Enerhodarā un Zaporižjas AES samazinājies Krievijas militārpersonu skaits. Kāds tam ir iemesls?

Jauns.lv

Okupētajā Zaporižjas atomelektrostacijā un Enerhodarā ir mazāk Krievijas militārpersonu. Iespējams, ka iebrucēji tiek pārvirzīti uz fronti, pieļauj "Energoatom" vadītājs Pjotrs Kotins.

Pēc viņa teiktā, šobdīr Zaporižjas AES strādā līdz 800 ukraiņu. Darba apstākļi joprojām ir sarežģīti.

"Mūsu darbinieki neslēdz līgumus ar Krievijas "Rosatom". Okupantiem nav pietiekami daudz darbinieku, tāpēc viņi ir spiesti izmantot mūsu personālu. Patiesībā mūsu personāla darba apstākļi joprojām ir ļoti sarežģīti," norāda Kotins.

foto: AFP/Scanpix
Krievu okupanti pirmajās pilna mēroga iebrukuma dienās ieņēma Eiropas lielāko atomelektrostaciju.

Viņš ziņo, ka Zaporižjas AES un Enerhodarā ir kļuvis mazāk krievu okupantu.

"Tomēr pēdējā laikā Enerhodaras pilsētā un pašā stacijā ir mazāk krievu militārpersonu. Un tagad personāls vairāk nomainās uz sieviešu dzimumu. Kļuvis mazāk vīriešu. Mēs uzskatām, ka krievi izmanto šos vīriešus, lai pārceltu uz fronti," uzsvēra Kotins.

Situācija okupētajā Zaporižjas AES

Eiropas lielāko atomelektrostaciju pilna mēroga iebrukuma pirmajās dienās ieņēma krievi. Turklāt okupanti ​​Zaporižjes AES teritorijā izvietoja militāro tehniku. Visas okupācijas laikā stacija vairākas reizes tika atslēgta no Ukrainas energosistēmām.

Nesen krievu okupantu noziedzīgo darbību dēļ Zaporižjas atomelektrostacijā notika incidents ceturtajā energoblokā ar ūdens noplūdi no primārās ķēdes uz sekundāro ķēdi. Radioloģiskās noplūdes vidē nebija.

Stacijā atrodas Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (SAEA) eksperti. Novembra sākumā aģentūra veica jau 13. novērotāju rotāciju.