Pasaulē
2023. gada 1. novembris, 08:34

"Hamas" teroristus nenosodošā Bolīvija sarauj diplomātiskās attiecības ar Izraēlu

Jauns.lv/LETA

Bolīvijas valdība otrdien pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Izraēlu, apsūdzot šo valsti "noziegumos pret cilvēci" un aicinot izbeigt Izraēlas militāro ofensīvu pret grupējuma "Hamas" kaujiniekiem Gazas joslā.

Pret Izraēlas ofensīvu Gazas joslā otrdien iebilda arī Kolumbija un Čīle, kas paziņoja par savu vēstnieku atsaukšanu no Izraēlas. Bolīvijā, Kolumbijā un Čīlē pie varas ir kreiso spēku valdības.

Bolīvijas amatpersonas atsaucās uz civiliedzīvotāju bojāeju Gazas joslā notiekošajā karadarbībā, bet nepieminēja "Hamas" uzbrukumu Izraēlai 7.oktobrī, ar ko sākās šis bruņotais konflikts.

"Bolīvija nolēma pārtraukt diplomātiskās attiecības ar Izraēlu, noraidot un nosodot agresīvo un nesamērīgo Izraēlas militāro ofensīvu, kura notiek Gazas joslā," preses konferencē sacīja Bolīvijas ārlietu ministra vietnieks Fredijs Mamani.

Ārlietu ministra pienākumu izpildītāja Marija Nela Prada apsūdzēja Izraēlu "noziegumu pret cilvēci izdarīšanā Gazas joslā pret palestīniešu tautu".

"Hamas" teroristu atbrīvota ķīlniece stāsta par piedzīvoto

Teroristu organizācija “Hamas” atbrīvojusi vēl divus ķīlniekus - pensijas vecuma sievietes Nuritu Kūperi un Jočevedu Lifšicu.

gallery icon

Viņa aicināja Izraēlu "izbeigt uzbrukumus Gazas joslā, kas jau izraisījuši tūkstošiem civiliedzīvotāju bojāeju un palestīniešu piespiedu pārvietošanu".

Bolīvija arī "noraida Izraēlas naidīgo izturēšanos pret starptautiskajiem aktoriem, kas sniedz humāno palīdzību Gazas joslā," sacīja Prada. Viņa piebilda, ka Bolīvija sūtīs palīdzību Gazas joslai, bet neprecizēja, kāds būs tās sastāvs.

Ne Prada, ne Mamani nepieminēja "Hamas" 7.oktobra uzbrukumu, kurā nogalināti vairāk nekā 1400 cilvēku Izraēlā, un šādi turpināja Bolīvijas valdības praksi nenosodīt šo "Hamas" uzbrukumu.

Bolīvija iepriekš pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Izraēlu 2009.gadā saistībā ar kaujām Gazas joslā, bet šīs attiecības tika atjaunotas 2020.gadā.

Kolumbijas un Čīles līderi otrdien izteicās pret Izraēlas ofensīvu, kurā saskaņā ar "Hamas" vadītās Gazas joslas Veselības ministrijas paziņojumu esot nogalināti vairāk nekā 8500 palestīniešu.

"Es esmu nolēmis atsaukt mūsu vēstnieci Izraēlā [Margaritu Manharesu] uz konsultācijām. Ja Izraēla neaptur palestīniešu tautas slaktiņu, mēs nevaram tur būt," sociālā tīkla platformā "X" paziņoja Kolumbijas kreisais prezidents Gustavo Petro.

Čīle, kas ir valsts ar lielāko palestīniešu kopienu ārpus arābu pasaules, otrdien paziņoja par sava vēstnieka atsaukšanu no Izraēlas, protestējot pret Izraēlas "nepieņemamajiem starptautisko humāno tiesību pārkāpumiem".