foto: EPA/Scanpix
Klimata aktīviste Grēta Tūnberga šokē Izraēlas sabiedrību, iestājoties par palestīniešiem Gazā
Izraēlas amatpersona nosoda Grētu Tūnbergu par viņas atbalstu palestīniešiem Gazā.
Pasaulē
2023. gada 21. oktobris, 10:42

Klimata aktīviste Grēta Tūnberga šokē Izraēlas sabiedrību, iestājoties par palestīniešiem Gazā

Jauns.lv

Zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga pievērš jaunu uzmanību savam acīmredzamajam atbalstam palestīniešiem Gazā, aicinot uz pamieru. Šāda iniciatīva ir šokējuši Izraēlas sabiedrību un pārējo pasauli.

20 gadu vecā Tūnberga piektdien saviem 14,6 miljoniem "Instagram" sekotāju publicēja fotoattēlu, kurā viņa un trīs sabiedrotie tur norādes par labu palestīniešiem Gazā, tostarp "Stāvu ar Gazu" un "Šis ebrejs ir ar Palestīnu". Cita zīme vēsta: "Klimata taisnīgums tagad!"

"Ikviens, kurš nākotnē jebkādā veidā identificēsies ar Grētu, manuprāt, ir terora atbalstītājs," saka Izraēlas armijas pārstāvis.

Izraēlas armija piektdien nosodīja zviedru klimata aktīvisti Grētu Tūnbergu pēc tam, kad viņa nosūtīja vēstījumu, atbalstot palestīniešus, un apstiprināja komentāru, kurā teikts, ka Gazā tiek veikts "genocīds".

Tūnberga sacīja, ka "pasaulei ir jārunā un jāpieprasa tūlītējs pamiers, taisnīgums un brīvība palestīniešiem un visiem cietušajiem civiliedzīvotājiem", jo Izraēlas un "Hamās" karš saasinās un draud kļūt par reģionālu konfliktu.

Vides aktīvistes Grētas Tūnbergas dzīve

gallery icon

Tūnberga savā "Instagram" kontā arī kopīgoja ziņu no Vācijā bāzēta propalestīniešu konta, kurā teikts, ka Gazā notiek "genocīds".

Grupa "Palestīna runā" izteica savu "sašutumu pret genocīdu Gazā un daudzu Rietumu valstu represīvo valsts teroru pret ikvienu, kas izrāda un rīkojas solidāri ar palestīniešiem".

Atbildot uz to, Izraēlas armijas preses pārstāvis Ārijs Šaruzs Šalikars medijam "POLITICO" sacīja: "Manuprāt, tas, kurš nākotnē jebkādā veidā identificēsies ar Grētu, ir terora atbalstītājs."

Viņš piebilda: "Tā kā tas, ko Grēta dara, ka viņa tagad izrāda solidaritāti ar Gazu, vienlaikus nerunājot ne vārda par slaktiņiem Izraēlā, liecina, ka viņa patiesībā neatbalsta palestīniešus, bet gan paslauka pastrādāto teroru no palestīniešiem vai "Hamās" un "Islāma džihāda" zem galda tā, it kā tā nebūtu.

Palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas uzbrūk Izraēlai

Sestdienas rītausmā palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas uz Izraēlu izšāva desmitiem raķešu, nogalinot vienu cilvēku un 15 ievainojot. Reaģējot uz ...

gallery icon

Ārijs Šarūzs Šalikars vēlāk atvainojās par saviem izteikumiem par Tūnbergas atbalstītājiem un sacīja: "Es runāju aiz dziļas sāpju sajūtas, un mani vārdi neatspoguļo ne manus, ne Izraēlas armijas uzskatus."

Hamās kaujinieki 7. oktobrī izraisīja nopietnāko militāro uzliesmojumu pēdējo desmitu gadu laikā pēc vardarbīga uzbrukuma izraēliešu kopienām, nogalinot vairāk nekā tūkstoti cilvēku un šaujot raķetes pret lielākajām pilsētām, tostarp Telavivu un Jeruzalemi. Kopš tā laika Izraēla ir atriebusies ar nerimstošu bombardēšanas kampaņu Gazas joslā, virzoties uz "Hamās" iznīcināšanu.

Visā Eiropā izcēlušies protesti palestīniešu atbalstam, un valdības, tostarp Francijas un Vācijas, vēlas veikt represijas.

Gazā simtiem bojā gājušo pēc Izraēlas aviācijas uzlidojumiem

Izraēlas gaisa uzlidojumos Gazas joslā nogalināto cilvēkus skaits ir pārsniedzis 558 un vairāk nekā 2800 cilvēki ir ievainoti.

gallery icon

Šīs nedēļas sākumā Lielbritānijas policija apsūdzēja 20 gadus veco Grētu Tūnbergu pēc tam, kad viņa tika arestēta demonstrācijā pie Londonas viesnīcas, kur notika naftas un gāzes konference.

Viņa tika atbrīvota pret drošības naudu, un 15. novembrī viņa stāsies tiesas priekšā.