Pasaulē
2023. gada 19. oktobris, 04:40

VIDEO: kādēļ Gazā nav ūdens un kanalizācijas, par spīti ES iegāztajiem miljoniem? Palestīniešu "meistari" parāda atbildi

Jauns.lv

Acīmredzot, palestīniešu teroristi tieši šādi izmantojuši Eiropas Savienības dāsno palīdzību — pēdējās desmitgades laikā ES iztērējusi gandrīz 100 miljonus eiro, lai “Hamas” kontrolētajā Gazas joslā uzbūvētu ūdensvadus vairāk nekā 40 kilometru garumā par spīti tam, ka teroristi lielās ar savām iespējām no cauruļvadiem izgatavot izraēliešu nogalināšanai paredzētās raķetes, vēsta britu laikraksts “The Telegraph”.

Slavenais videoklips, kurā “Hamas” teroristi izrok caurules, lai no tām izgatavotu raķetes, parādījās sociālajos tīklos jau 2021. gadā. 

Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas" 7.oktobrī veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlas teritorijā. "Hamas" uzbrukumā Izraēlā noslepkavoti vairāk nekā 1400 cilvēku, bet daudzi nolaupīti un aizvesti uz Gazas joslu.

ES pastāvīgi palielinājusi ieguldītās naudas apjomu, būvējot ūdensvadus “Hamas” kontrolētajās teritorijās. No 2015. līdz 2022. gadam ES iesaistījās daudzos projektos Palestīnas apgādē ar svaugu ūdeni, tostarp 2021. gadā ES nodrošināja 9 miljonus eiro, lai Gazā un Džabalijā iegādātos jaunas ūdensvada caurules, kā arī 32 miljonus eiro — kanalizācijas caurules. Kā liecina dokumenti, šogad ES iztērējusi apmēram 30 miljonus eiro jauniem cauruļvadiem, nenorādot konkrētus garumus.

Šonedēļ Eiropas Komisija apgalvoja, ka ES nauda neesot nonākusi “Hamas” rokās. “ES tieši vai netieši nefinansē “Hamas” vai tās teroristisko darbību,” paziņoja Komisija, uzsverot, ka neuztur sakarus ar “Hamas” kopš 2007. gada, kad tā pārņēma varu Gazas joslā.

Arī Lielbritānija piešķīrusi līdzekļus apmēram 425 tūkstošu palestīniešu ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas izveidē. Publikācijā minēts, ka nav zināms, vai britu nauda tērēta cauruļvadu iegādei.

Otrdien ES dalībvalstu ārlietu ministri rīkoja ārkārtas apspriedi par 295 miljonu eiro vērtas ikgadējas palīdzības sniegšanu Palestīnai pēc tam, kad Eiropas Komisija paziņoja, ka finansējums tiek pārskatīts pēc “Hamas” uzbrukuma Izraēlai. Otrdienas vakarā ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels paziņoja, ka palīdzība palestīniešiem turpināsies un līdz gada beigām Palestīna saņems vēl 218 miljonus eiro.

Palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas uzbrūk Izraēlai

Sestdienas rītausmā palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas uz Izraēlu izšāva desmitiem raķešu, nogalinot vienu cilvēku un 15 ievainojot. Reaģējot uz ...

gallery icon

"Hamas" tuneļu sistēma Gazas joslā

Izraēla gatavojas vērienīgam bruņotam iebrukuma Gazas joslā, lai iznīcināti “Hamas”. Izraēlas armija ir būtiski pārāka pār “Hamas” kaujiniekiem – tā ...

gallery icon

Diplomātiskie avoti izteicās, ka ES lēmums par palīdzības turpināšanu sekoja ļoti nokaitētajām sarunām starp Borelu un ES paplašināšanās komisāru Olivēru Vārhelji, kurš pirmdien bija paziņojis par palīdzības apturēšanu. Vācija un Austrija jau paziņoja par savas humānās palīdzības apturēšanu, lai nepieļautu savas naudas nokļūšanu teroristu rokās, bet citas ES valstis uzskata, ka palīdzības pārtraukšana būtu civiliedzīvotāju neproporcionāla sodīšana par teroristu pastrādātajām zvērībām.

Bloks savulaik solījis 1,18 miljardu eiro palīdzību Jordānas upes rietumkrastam un Gazas joslai no 2021. līdz 2024. gadam.