Pasaulē
2023. gada 18. oktobris, 08:25

"Viņi domāja, ka ir drošībā": strauji pieaug bojāgājušo skaits pēc sprādziena Gazas slimnīcā

Jauns.lv/LETA

Palestīniešu amatpersonas apgalvo, ka Izraēlas gaisa uzlidojumā Al-Ahli arābu slimnīcai Gazā nogalināti vismaz 500 cilvēki.

Izraēlas gaisa uzbrukumā Al-Ahli arābu slimnīcai aplenktajā Gazas joslā ir nogalināti vismaz 500 cilvēki, paziņoja palestīniešu amatpersonas.

Strauji pieaug bojāgājušo skaits pēc sprādziena Gazas slimnīcā

Palestīniešu amatpersonas apgalvo, ka Izraēlas gaisa uzlidojumā Al-Ahli arābu slimnīcai Gazā nogalināti vismaz 500 cilvēki.

gallery icon

Veselības ministrija Gazā paziņoja, ka sprādzienu slimnīcā izraisīja Izraēlas gaisa uzlidojums. Izraēla sprādzienu piedēvēja palestīniešu bruņotā grupējuma "Islāma džihāds" (PIJ) izšautajai raķetei. PIJ šo apgalvojumu noliedza.

Palestīniešu Veselības ministrijas pārstāvis Dr. Ašrafs al Kudra situāciju pēc sprādziena raksturoja kā "nepārspējamu un neaprakstāmu".

"Ātrās palīdzības brigādes joprojām vāc ķermeņa daļas," trešdien pēc vietējā laika paziņojumā sacīja Al Kudra, norādot, ka "lielākā daļa upuru ir bērni un sievietes".

Viņš piebilda, ka cietušo skaits un viņu ievainojumi pārsniedza medicīnas brigāžu un ātrās palīdzības mašīnu iespējas.

"Ārsti veica operācijas uz zemes un gaiteņos, dažas no tām bez anestēzijas, un liels skaits ievainoto joprojām gaida operācijas, un mediķu komandas cenšas glābt viņu dzīvības intensīvās terapijas nodaļās".

Pēdējo 10 dienu laikā Gazā bojāgājušo skaits ir pārsniedzis to cilvēku skaitu, kas tika nogalināti 2014. gadā 51 dienu ilgajā Gazas un Izraēlas konflikta laikā.

ANO: Palestīniešiem draud "masveida etniskā tīrīšana"

Saskaņā ar ANO cilvēktiesību amatpersonas teikto palestīniešiem draud "masveida etniskā tīrīšana", ko veic Izraēla.

Pēc Izraēlas militārās kampaņas Gazā ANO īpašā referente Frančeska Albaneze sacīja, ka palestīniešiem Gazā nav drošas vietas. 

"Izraēla jau ir veikusi palestīniešu masveida etnisko tīrīšanu kara miglā," sestdien paziņojumā presei sacīja Albaneze, atsaucoties uz simtiem tūkstošu palestīniešu, kuri 1948. un 1967. gada karos ar Izraēlu tika padzīti vai bija spiesti pamest savas mājas.

Raķetes trāpījums Gazas slimnīcai izpelnās sašutumu un nosodījumu pasaulē

Āfrikas Savienības vadītājs Musa Faki Mahamats apsūdzēja Izraēlu "kara noziegumā". "Trūkst vārdu, lai pilnīgi paustu mūsu nosodījumu Izraēlas veiktajai Gazas slimnīcas bombardēšanai šodien, nogalinot simtiem cilvēku," viņš paziņoja sociālajā tīklā "X", aicinot starptautisko sabiedrību rīkoties.

Eiropas Savienības (ES) Padomes priekšsēdētājs Šarls Mišels pēc ES līderu videokonferences paziņoja, ka "uzbrukums civilai infrastruktūrai neatbilst starptautiskajām tiesībām".

ES augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels ierakstīja sociālajos medijos, ka "ziņas no Al-Ahli slimnīcas Gazā papildina šausmas traģēdijā, kas vairākas dienas notiek mūsu acu priekšā".

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka "nekas nevar attaisnot triecienu slimnīcai" un "uzbrukšanu civiliedzīvotājiem", un aicināja "bez kavēšanās" nodrošināt humānās palīdzības piekļuvi Gazas joslai. 

"Francija nosoda uzbrukumu Al-Ahli slimnīcai Gazā, kas prasījis tik daudz palestīniešu upuru. Mēs domājam par viņiem," Makrons rakstīja sociālajā tīklā "X".

Irānas atbalstītais Libānas šiītu kaujinieku grupējums "Hizbollah" aicināja uz "niknuma dienu", lai nosodītu triecienu Gazas slimnīcai, un vainoja tajā Izraēlu.

"Lai rītdiena - trešdiena - ir niknuma diena pret ienaidnieku," paziņoja "Hizbollah", savā paziņojumā nosaucot triecienu slimnīcai par "slaktiņu" un "brutālu noziegumu".

Jordānijas Ārlietu ministrija "stingri nosodīja" "šo smago incidentu" un paziņoja, ka "atbildība" par to gulstas uz Izraēlu. Jordānija arī atcēla trešdien plānotu samitu ar ASV prezidentu Džo Baidenu, kurš tāpēc atlika savu braucienu uz Ammānu.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans nosodīja šo incidentu kā "jaunāko Izraēlas uzbrukumu piemēru bez galvenajām cilvēciskajā vērtībām". "Es aicinu visu cilvēci rīkoties, lai apturētu šo bezprecedenta brutalitāti Gazā," Erdogans paziņoja sociālo mediju platformā "X".

ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka ir "sašutis un dziļi apbēdināts" par sprādzienu Gazas slimnīcā un licis saviem drošības padomniekiem iegūt sīkākas ziņas par notikušo.

ANO augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Folkers Tirks nosauca triecienu slimnīcai par "pilnīgi nepieņemamu" un uzstāja, ka vainīgie jāsauc pie atbildības.

ANO Pasaules Veselības organizācija nosodīja šo triecienu un pieprasīja nekavējoties aizsargāt civiliedzīvotājus un veselības aprūpi Gazas joslā.  

Desmitiem protestētāju neveiksmīgi mēģināja ielauzties Izraēlas vēstniecības kompleksā Ammānā.

Ko saka Izraēla?

Izraēlas iestādes paziņoja, ka slimnīcu notriekusi netīša raķete, ko izšāva palestīniešu organizācija "Islāma džihāds", kas darbojas Gazas joslā.

"IDF [Izraēlas armijas] operatīvo sistēmu analīze liecina, ka Gazas teroristi izšāva raķešu barjeru, kas trāpījuma brīdī lidoja tuvu Al Ahli slimnīcai Gazā," sociālajos tīklos paziņoja Izraēlas premjerministrs Bendžamins Netanjahu.

"Mūsu rīcībā esošie izlūkdati no vairākiem avotiem liecina, ka "Islāma džihāds" ir atbildīgs par neveiksmīgo raķešu palaišanu, kas trāpīja slimnīcai Gazā."

"Hamas" tuneļu sistēma Gazas joslā

Izraēla gatavojas vērienīgam bruņotam iebrukuma Gazas joslā, lai iznīcināti “Hamas”. Izraēlas armija ir būtiski pārāka pār “Hamas” kaujiniekiem – tā ...

gallery icon

Izraēlas armijas preses pārstāvis viceadmirālis Daniels Hagari žurnālistiem sacīja, ka PIJ izšautās raķetes trieciena laikā lidoja garām slimnīcai, un viņš sacīja, ka tās trāpīja pa iestādes stāvlaukumu.

Hagari apgalvoja, ka tieša trāpījuma objektā nav bijis, un sacīja, ka militāro dronu uzņemtajos kadros redzams "sava veida trāpījums autostāvvietā".

Ko saka "Islāma džihāds"'?

PIJ ir noraidījusi Izraēlas apgalvojumu, ka tā ir atbildīga par uzlidojumu.

"Ienaidnieks ar visiem spēkiem cenšas izvairīties no atbildības par brutālo slaktiņu, kopastrādāja, uzspridzinot Baptistu arābu nacionālo slimnīcu Gazā, izmantojot savu ierasto melu fabulēšanu un norādot ar pirkstu uz Palestīnas Islāma džihāda kustību," teikts tās paziņojumā.

"Tāpēc mēs apliecinām, ka ienaidnieka izvirzītās apsūdzības ir nepatiesas un nepamatotas," tā piebilda.

Al Jazeera pārstāvis Imrans Hans norādīja, ka daži novērotāji ir apšaubījuši Izraēlas versiju par notikumiem, daži norādot uz Izraēlas vēsturi, kad tā savus bruņotos palestīniešu grupējumus nepatiesi piedēvēja saviem bruņotajiem spēkiem veiktajiem aktiem.

"Izraēlieši jau iepriekš ir pieredzējuši šāda veida lietas," otrdien sacīja Hans.