Pasaulē
2023. gada 5. oktobris, 17:55

Krievija sarīko šogad asiņaināko terora aktu Ukrainā, ar raķeti nogalinot vismaz 50 cilvēkus Hrozas ciemā; tikmēr Putins stāsta par miermīlīgo Krieviju

Jauns.lv/LETA

Krievu raķešu triecienā Harkivas apgabalā ceturtdien nogalināti vismaz 50 cilvēki, ziņo Ukrainas amatpersonas. Krievu raķete trāpījusi Kupjanskas rajonā Hrozas ciemā esošai kafejnīcai, kurā tobrīd noticis bēru mielasts. Burtiski šajā laikā Krievijas prezidents Vladimirs Putins stāsta, ka ne jau Krievija sāka "tā saucamo karu Ukrainā", bet grib to pabeigt.

Pagaidām ziņo par 51 nogalināto. Starp bojāgājušajiem ir arī sešus gadus vecs bērns. Vēl septiņi cilvēki guvuši smagus ievainojumus.

"Nežēlīgais krievu noziegums, šaujot ar raķeti uz vienkāršu pārtikas veikalu, ir pilnībā apzināts terorakts," teikts Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska paziņojumā.

Hroza atrodas 30 kilometrus uz rietumiem no Kupjanskas, un tiek lēsts, ka pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma tur mita aptuveni 500 iedzīvotāji.

Raķete ciematu ķēra ap plkst.13.15.

Tikmēr Krievijas medijos par notikušo stāsta skopi, aprobežojoties ar frāzi "raķetes triecienā pārtikas veikalam Harkivas apgabalā", ne ar vienu vārdu neminot, kas tad šo raķeti raidījis. Toties plaši stāsta par Ukrainas bruņoto spēku pavēlniecības iznīcināšanu pie Soledaras ar "unikālo Krievijas bumbu FAB-1500", kuru nometis bumbvedējs Su-34. Esot nogalināti apmēram 50 ukraiņu karavīri, tikpat ievainoti, un apmēram simt metru rādiusā viss ir iznīcināts.

Savukārt Putins, uzstājoties diskusiju klubā "Valdajs" stāstīja, ka "speciālās militārās operācijas" mērķis ir pabeigt Kijivas režīma sākto karu. "Mēs nesākām tā saucamo karu Ukrainā, tieši otrādi, mēs mēģinām to pabeigt," viņš vienā mierā stāstīja. Turpinot ierastās pasaciņas, Putins sāka stāstīt par starptautiskajām tiesībām, Krievijas centieniem panākt drošību pasaulē un cīņu pret diktatūru, par "savu tradīciju, savas kultūras un savu cilvēku aizsardzību" Ukrainā, par milzīgajiem ukraiņu zaudējumiem, ne pusplēsta vārda neminot par savējiem, un, protams, neaizmirsa padraudēt ar kodolieročiem. "Pretiniekam nepaliks izdzīvošanas izredžu," ja Krievija atbildēs uz "triecienu pret mums, Krievijas pastāvēšanas draudiem".

Kopš invāzijas Ukrainā 2022. gada 24. februārī, Krievija pastāvīgi veikusi asiņainus uzbrukumus civilobjektiem un nekad nav atzinusi savu atbildību, vienmēr vainojot pašus ukraiņus vai stāstot par "feikiem".

Asiņainākais uzbrukums notika pērn martā Mariupolē, kad krievi, vairākus mēnešus nepārtrauki bombardējot pilsētu, iznīcināja vietējo teātri, kur bija patvērušies iedzīvotāji, nogalinot vismaz 300, taču upuru skaits varētu būt pat 600, bet pārbaudīt nav iespējams, jo Mariupole kopš pērnā gada maija ir pilnībā okupantu rokās. 2022. gada 8. aprīlī ar raķeti trāpot dzelzceļa stacijai Kramatorskā, krievu okupanti nogalināja 63 iedzīvotājus, tostarp 9 bērnus, un ievainoja 150, tostarp 34 bērnus. 2022. gada 27. jūnijā raķeštriecienā Kremenčugas lieveikalā krievi nogalināja 21 un ievainoja vismaz 59 cilvēkus. 2022. gada 14. jūlijā raķeštriecienā Vinninas centrā nogalināja 27 cilvēkus, tostarp 3 bērnus, ievainoja 80. 2023. gada 14. janvārī trāpot daudzstāvu dzīvojamajai mājai, okupanti nogalināja 46 cilvēkus, tostarp 6 bērnus, un ievainoja 80.

Sabombardētais Mariupoles teātris, zem kura drupām iesprostoti cilvēki

16. martā krievu okupanti bombardēja Mariupoles Drāmas teātri. Traģēdijas brīdī tur slēpušies aptuveni 1200 cilvēku – sievietes, bērni un veci ...

gallery icon

Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā iznīcināts dzemdību nams un slimnīca

Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā iznīcināts dzemdību nams un slimnīca, kā rezultātā cietuši 17 cilvēki, trešdien paziņoja policija un Doņeckas ...

gallery icon

Okupanti nogalina Vinnicas iedzīvotājus - ar raķetēm apšaudīta dzīvojamā ēka un birojs

Krievijas raķešu triecienā Ukrainas vidienes pilsētā Vinnicā ceturtdien nogalināti 17 un ievainoti 30 cilvēki, paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienests ...

gallery icon

Okupantu raķete trāpa deviņstāvu ēkā Ukrainas pilsētā Dnipro, nogalinot vairāk nekā 40 cilvēkus viņu mājās. 2023. gada janvāris

gallery icon