Pasaulē
2023. gada 4. oktobris, 13:02

VIDEO: vīrietis agresijas lēkmē uz ielas Bruklinā nodur cilvēktiesību aktīvistu

Jauns.lv

Agrā 2. oktobra rītā Bruklinā, Bedfordas-Stuivezantas apkaimē kāds garāmgājējs ar nazi nodūra dzejnieku un galēji kreiso aktīvistu Raienu Kārsonu. 32 gadus vecais vīrietis kopā ar savu draudzeni gāja pa ietvi, kad viņam uzbruka svešinieks.

Soctīklos publicēts video, kurā fiksēts uzbrukuma brīdis. Ierakstā redzams, kā pāris sēž uz soliņa, kad viņiem garām iet vīrietis melnā kapucē. Garāmgājējs šķērso ielu, paiet puskvartālu tālāk un sāk spārdīt ceļa malā novietotos motorollerus. Pāris pieceļas no soliņa un iet tajā pašā virzienā, bet agresīvais vīrietis pagriežas, sākot tuvoties Kārsonam un viņa pavadonei. Pāris turpina iet viņam pretī.

Sākās konflikts, kurā Kārsons paceļ rokas un, šķiet, mēģina kliedēt spriedzi, bet vīrietis kapučajakā pienāk viņam tuvāk un tiek atgrūzts. Novērošanas kamerā fiksētais video nav redzams saduršanas brīdis, bet brīdi vēlāk redzams, kā Kārsons guļ uz zemes, bet viņa draudzene izmisumā stāv blakus. Pirms nozieguma vietas pamešanas agresīvais vīrietis sper dažus soļus Kārsona pavadones virzienā.

foto: Ekrānuzņēmums
Pēc īsas vārdu apmaiņas agresīvais vīrietis ar nazi uzbruka Kārsonam, sadurot viņu krūtīs.

Kārsons tika steidzami nogādāts tuvējā Kingsas apgabala slimnīcā, taču viņš no gūtajiem ievainojumiem mira. Aizdomās turamais afroamerikānis, kura identitāte pagaidām nav noskaidrota, joprojām atrodas brīvībā. Aculiecinieki apstiprina, ka uzbrucējs pirms slepkavības izdarīšanas rīkojies neadekvāti, grūstot motorollerus.

Kā ziņo "New York Post", incidents noticis pirmdien īsi pirms pulksten četriem no rīta Lafajetas avēnijā "Malcolm X Boulevard B38" autobusa pieturvietā.

Tiek ziņots, ka agresīvais vīrietis kliedzis: "Ko jūs skatāties?" Pēc tā viņš vairākas reizes iedūra Kārsonam krūtīs.

Kārsons bija cieto atkritumu kampaņas vecākais direktors bezpeļņas organizācijas Ņujorkas sabiedrisko interešu pētniecības grupā. Viņš arī aktīvi cīnījās par drošām injekciju vietām narkomānem visā Ņujorkā. "Es iestājos par drošām injekciju vietām, jo esmu redzējis, kā ģimenes locekļi kļūst atkarīgi no opioīdiem (psihotropās vielas), kas izrakstīti, lai mazinātu viņiem sāpes," 2021. gadā sacīja Kārsons. "Opioīdu epidēmijas dēļ esmu zaudējis ģimenes locekļus un draugus, tostarp savu labāko draugu, kurš 2016. gadā mira no heroīna pārdozēšanas .

Aktīvistu kopiena ļoti ātri pieņēma Kārsonu, "Viena no uzlecošajām zvaigznēm mūsu organizācijā," sacīja Blērs Horners, Ņujorkas sabiedrisko interešu pētniecības grupas (NYPIRG) izpilddirektors. "Brīnišķīgs cilvēks, strādīgs, ar skaļiem trakulīgiem smiekliem. Visi viņu mīlēja."

"Mūsu komanda bija satriekta, uzzinot par Raiena Kārsona aiziešanu," soctīklā "X" ziņoja Ņujorkas padomes locekle Sandija Nursa. "Raiens bija uzticīgs vides aizstāvis, kurš nenogurstoši strādāja, lai aizsargātu mūsu kopienu un ekosistēmu no klimata krīzes. Izsaku līdzjūtību visiem viņa ģimenes locekļiem un mīļajiem, kuri sēro."

Intervijā laikrakstam "New York Post" Kārsona istabas biedrs Toms Krants viņu raksturoja kā "kādu, kurš dievbijīgi strādāja, lai palīdzētu padarīt šo pilsētu par labāku vietu", norādot, ka viņš ir "visas viņa izveidotās kopienas epicentrs".

Kārsons bija no Masačūsetsas, bet 2010. gadā ieradās Ņujorkā un sāka dzīvot Bed-Stuy (Bedforda-Stuivezantas apkaime). Viņš ātri ieguva popularitāti aktīvistu aprindās.

2021. gadā viņš un viņa komanda no "No Overdose" aktīvi apciemoja dažādas Ņujorkas kopienas, veicinot izpratni par opioīdu krīzi. Tāpat Kārsons nosodīja toreizējo gubernatoru Endrjū Kuomo par to, ka viņš nepildīja solījumu, izveidot pārdozēšanas profilakses centrus.

Kārsons bija arī dzejnieks, kura viens pazīstamākajiem darbiem bija veltīts nāvei, taču tā vietā, lai žēlotos par tās ietekmi uz sevi, viņš pauda bažas, ka visvairāk tiks ievainoti tie, kurus viņš mīlēja.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon

Zīmīgi , ka Raiena Kārsona draudzene Klaudija Moralesa bija "Black Lives Matter" (BLM) aktīviste. Viņa piedalījās BLM nemieros Bostonā 2020. gadā, vainojot policiju par vardarbību, kad tā mēģināja arestēt nemierniekus. Togad ASV pilsētās notika masveida protesti pret rasismu un policijas brutalitāti.