Pasaulē
2023. gada 3. oktobris, 14:52

VIDEO: Krievijas armija Ukrainā sāk izmantot Staļina laika metodes - kaujās sūta soda bataljonus

Jauns.lv

Krievija Ukrainā ir izveidojusi soda vienības ar zīmīgu nosaukumu – “Štorm-Z” (“Vētra-Z”-red.), kuru rindās nonāk notiesātie un militārpersonas, kuras kaut kādā veidā ir pārkāpušas disciplīnu, piemēram, nav pakļāvušās augstākstāvošiem virsniekiem, bijuši pieķerti alkohola vai narkotisko vielu reibumā, vēsta “Reuters”.

Šādu vienību izveide ļoti atgādina PSRS diktatora Josifa Staļina laikā veidotās soda vienības, kuri tika sūtīt “visvaronīgākajos” kaujas uzdevumos – bieži vien bez reālām izredzēm izdzīvot kaujas laukā, tāpēc šo vienību karavīri ieguvuši neglaimojošu iesauku – “lielgabalu gaļa.”   

Krievijas Aizsardzības ministrija gan oficiāli noliedz šādu vienību pastāvēšanu, taču ukraiņu karavīru gūstā nonākušie “Štorm-Z” karavīri atklāj šādu vienību pastāvēšanu.

"Štorm-Z” karavīri ir tikai gaļa," ukraiņiem atklāja gūstā nonācis krievu karavīrs, kas maijā un jūnijā bija dislocēts netālu no Bahmutas.

Viņš sacīja, ka kaujas laukā ārstējis sešu vai septiņu ievainoto “Štorm-Z” kaujinieku grupu, lai gan komandieris viņam pavēlējis to nedarīt. Okupants sacīja, ka nezina, kāpēc komandieris devis pavēli, taču apgalvoja, ka tas liecina, ka virsnieki uzskata, ka “Štorm-Z” karavīri ir mazāk vērtīgi nekā regulārais karaspēks.

Uz “Štorm-Z” tiek nosūtīti visi karavīri, kuri kaut reizi pieķerti reibumā. “Štorm-Z” vienību pavēlniecība, tāpat kā Krievijas Aizsardzības ministrija, atsakās komentēt jebkādu informāciju par to.

Krievijas valsts mediji ziņo, ka “Štorm-Z” vienības piedalījušās spraigās kaujās un daži to dalībnieki par drosmi saņēmuši medaļas, taču neatklāja, par kādiem “varoņdarbiem” un kādus zaudējumus cietušas vienības.

“Reuters” apkopoja informāciju par to, kā vienības tika veidotas un izvietotas, vēršoties pie vairākiem avotiem, kuriem ir zināšanas par notiekošo no pašiem “Štorm-Z” karavīriem.

Saskaņā ar viņu teikto, soda vienības, kurās katrā ir aptuveni 100-150 cilvēku un, kas ietilpst regulārās armijas vienībās, parasti tiek nosūtītas uz frontes visatklātākajām vietām un bieži cieš lielus zaudējumus.

Tā, piemēram, kāds par zādzību notiesātais kaujinieks, kurš tika savervēts no cietuma, sacīja, ka visi, izņemot 15 no 120 viņa vienības karavīriem jūnijā kaujās pie Bahmutas tika nogalināti vai ievainoti.

Kā norāda neatkarīga organizācija “Conflict Intelligence Team”, “Štorm-Z” vienības ir noderīgas Krievijas Aizsardzības ministrijai, jo tās var izvietot kā vienreizējās lietošanas kājniekus. "Štorm-Z” karavīri tiek vienkārši nosūtīti uz frontes visbīstamākajiem apgabaliem, aizsargājot un uzbrūkot," aģentūrai Reuters sacīja grupa.