foto: Ukrainas drošības dienests (UDD)
Nāvējošie pensionāri - Ukrainā postošus artilērijas uzbrukumus regulāri palīdz veikt Krievijas savervēti seniori
Sīkāka informācija par sievieti netiek atklāta. Vien tas, ka viņu savervējusi cita kundze, kura darbojusies Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) uzdevumā Ukrainas austrumos.
Pasaulē
2023. gada 3. oktobris, 05:25

Nāvējošie pensionāri - Ukrainā postošus artilērijas uzbrukumus regulāri palīdz veikt Krievijas savervēti seniori

Jauns.lv

Daļa no Ukrainas kara realitātes ir sistemātiskas artilērijas apšaudes no Krievijas puses. Process sevī ietver ne vien mērķēšanu, lādiņu sagatavošanu un izšaušanu, bet arī izlūkinformācijas iegūšanu. Šajā uzdevumā savas rokas asinīs jau kopš kara sākuma mērcē Krievijas savervētie Ukrainā dzīvojošie pensionāri.

Ukrainas drošības dienests (UDD) ik pa laikam sociālajos tīklos selektīvi informē kā Ukrainas, tā starptautisko sabiedrību par savu darbu.

Visbiežāk uzzinām par dažādu telefonkrāpnieku tīklu, kibernoziedznieku darbības apturēšanu un - tā saucamo "uguns koriģētāju" identificēšanu un aizturēšanu.

Pārsteidzoši, taču fotogrāfijās no šādām operācijām starp maskētiem, bruņotiem UDD operatīvajiem darbiniekiem bieži vien redzamas rokudzelžos saslēgtas pensionāres.

Sievietes cienījamā vecumā, kuru āriene liek domāt, ka miera laikos viņa regulāri devusies uz tirgu, cepusi pīrādziņus un sēdējusi uz pagalma soliņa, klačojoties par kaimiņiem, nu kļuvušas par Krievijas specdienestu aģentiem, kuru uzdevums ir apkopot un nodot informāciju par Ukrainas bruņoto spēku dislokācijas vietām un pārvietošanos.

Spriežot pēc šādu ziņu biežuma, Kremlis pieliek ievērojamas pūles, lai vervētu pensijas vecuma cilvēkus, kuriem ir salīdzinoši daudz brīva laika, un, kuri pārstāv frontes tuvumā dzīvot palikušo ļaužu vairākumu.

UDD publiskotā informācija arī liecina, ka parasti šiem cilvēkiem nav ideoloģija nebūt netraucē pildīt Krievijas puses doto uzdevumu. Ļoti bieži aizturētajiem ir vai ir bijusi saikne ar Krieviju.

Paguvusi nodot ienaidniekam astoņas pozīcijas

Iepriekšējā nedēļā UDD aizturēja kārtējo Krievijas aģenti, kura koriģēja Krievijas artilēriju.

Ar konkrētās sievietes palīdzību tika apšaudītas tās Ukrainas spēku vienības, kuru uzdevums bija cīnīties Bahmutas virzienā.

Noskaidrots, ka kundze gados agresoram nodevusi astoņu Ukrainas karaspēka vienību lokāciju koordinātas. Konkrētās vienības virzījušās uz Bahmutas pusi.

Pēc sievietes aizturēšanas, būtiskā informācija nodota Ukrainas spēkiem. Pensionāra saņemta ciet brīdī, kad kārtējo reizi mēģinājusi ienaidniekam nodot ievākto informāciju.

Pēc izmeklēšanas datiem, ienaidnieka palīdze izrādījās Toreckas iedzīvotāja, kuru Krievijas specdienests attālināti savervēja šī gada sākumā. Torecka atrodas aptuveni 20 km no kara izpostītās Bahmutas.

foto: Ukrainas drošības dienests (UDD)
Vien dažas dienas pirms tam Ukrainas drošības dienests (UDD) aizturējis arī citu sievieti, kura darbojusies teju identiski - arī Bahmutas tuvumā.

Lai pensionāri piesaistītu sadarbībai, ienaidnieks iesaistījis kādu citu personu no konkrētā reģiona.

Šī sieviete izrādījās aizturētās Krievijas aģentes draudzene - tā saucamās "Doņeckas tautas republikas" teritorijā esošas Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) struktūrvienības pārstāve.

Sekojot draudzenes norādījumiem, pensionāre patstāvīgi staigājusi pa pilsētu un tās apkārtni un slepus fotografējusi Ukrainas bruņoto spēku militāros objektus.

Tālāk materiāls nosūtīts minētajai draudzenei un tad uzreiz izdzēsts no pašas pensionāres tālruņa.

foto: Ukrainas drošības dienests (UDD)
Šādi nereti izskatās valsts nodevēju ievāktās informācijas padošana tālāk. Nekā īpaši sarežģīta - "Telegram" saziņas aplikācija, un bieži vien arī informācijas ievietošana publiski pieejamās grupās, pat nemēģinot uzturēt privātu saraksti ar informācijas pieprasītājiem. Tekstā pensionāre detalizēti aprakstījusi Ukrainas spēku virzību un sastāvu.

Mūža beigas būs jāsagaida cietumā

Pamatojoties uz savāktajiem pierādījumiem, UDD izmeklētāji izvirzījuši sievietei apsūdzību valsts nodevībā. Kara stāvoklī par šādu pārkāpumu sievietei draud mūža ieslodzījums.

Jāpiebilst, ka Krievijas specdienestiem šādu "aģentu" zaudējums tikmēr lielas bažas nesagādā.

Līdz šim publiski pieejamā informācija liecina, ka šādi cilvēki tiek lietoti teju kā vienreizējie trauki.

Ja atnes informāciju - ir labi, ja kādā brīdī tiek pieķerti - visticamāk pa šo laiku ir savervēti un jau strādā vairāki citi, tikpat aizvietojami savas valsts nodevēji.