Pasaulē
2023. gada 22. septembris, 21:38

Krievijā aktīvistam par izteikumiem par Buču un "Putleru" piespriež astoņus gadus cietumā

Jauns.lv/LETA

Krievijā Jekaterinburgas karatiesa lietā par "viltus ziņu" izplatīšanu par Krievijas armiju Kirovas aktīvistam Ričardam Rouzam piespriedusi astoņus gadus cietumā par ierakstiem sociālajā tīklā "Instagram", kuros viņš Bučas slaktiņā vainoja Krievijas karavīrus, kā arī aicināja fiziski likvidēt "Putleru", vēsta tīmekļa izdevums "It's My City".

Rouzu atzina par vainīgu apsūdzībās par "viltus ziņu" izplatīšanu par Krievijas armiju un aicinājumiem uz ekstrēmismu.

Lieta par "viltus ziņām" ierosināta arī pret viņa sievu Mariju Rouzu, kas Krieviju jau pametusi.

Iegansts Rouza vajāšanai bija video, kurā tika nosodīts iebrukums Ukrainā, bet Krievijas karavīri vainoti mierīgo iedzīvotāju slaktiņā Bučā.

Rouzs arī tika apsūdzēts ekstrēmismā par komentāru vienam no ierakstiem, kurā viņš atzina, ka nepieciešams fiziski likvidēt "Putleru".

Jau neilgi pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā Krievijā stājās spēkā kriminālkodeksa grozījumi, kas paredz līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņu" izplatīšanu un armijas "diskreditāciju".

Krievijas varasiestādes par viltus ziņām pasludinājušas jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

Krievijā pat aizliegts pret Ukrainu uzsākto karu saukt par karu vai iebrukumu, vai jebkurā citā piemērotā vārdā. Visi mediji ir spiesti lietot Kremļa uzspiesto eifēmismu - "specoperācija".

Krievijas tiesas pieņēmušas jau vairākus desmitus spriedumu lietās, kurās izskatītas apsūdzības par "viltus ziņām par Krievijas armiju". Notiesāto vidū ir arī žurnālists Aleksandrs Ņevzorovs, kam sods piespriests aizmuguriski.

Maksimālais sods - astoņi gadi cietumā - piespriests opozīcijas politiķim Iļjam Jašinam.

Spriedumi visbiežāk tiek piespriesti par izteikumiem, kas veltīti Krievijas armijas pastrādātajām slepkavībām Bučā un Mariupolē.

Attaisnojošu spriedumu lietās pēc šī panta nav.