Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

"Pilnīga morālā degradācija!" Ķīnas operdziedātāja Mariupoles drāmas teātra drupās nodzied "Katjušu"

Jauns.lv

Ķīniešu blogeri, kuru vidū bija arī operdziedātāja, nelegāli ieradās Krievijas okupētajā Mariupolē. Ukraina pieprasījusi Pekinai paskaidrojumus, vēsta Ukrainas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Oļehs Nikoļenko.

"Pilnīga morālā degradācija!" Ķīnas operdziedātāja...

Kas notika?

Soctīklos parādījies video, kurā ķīniešu operdziedātāja Van-Fanga uz krievu okupantu nopostītā drāmas teātra drupām Mariupolē dzied dziesmu "Katjuša".

2022. gada pavasarī krievu okupantu gaisa trieciena rezultātā Mariupoles drāmas teātrī gāja bojā vairāk nekā 600 civiliedzīvotāju.

Sabombardētais Mariupoles teātris, zem kura drupām iesprostoti cilvēki

16. martā krievu okupanti bombardēja Mariupoles Drāmas teātri. Traģēdijas brīdī tur slēpušies aptuveni 1200 cilvēku – sievietes, bērni un veci ...

Ir arī zināms, ka ķīniešu blogeru grupa ieradās Mariupolē. Viņu ierašanās ir nelikumīga un pārkāpj Ukrainas likumdošanu, kas regulē ārzemnieku valsts robežas šķērsošanu.

foto: Ekrānuzņēmums
Ķīniešu operdziedātāja Van-Fanga uz krievu okupantu nopostītā drāmas teātra drupām Mariupolē dzied "Katjušu".
Ķīniešu operdziedātāja Van-Fanga uz krievu okupantu nopostītā drāmas teātra drupām Mariupolē dzied "Katjušu".

Ukrainas reakcija

Ukrainas Ārlietu ministrijas spīkers ķīniešu dziedātājas dziedāšanu nosauca par "pilnīgas morālās degradācijas piemēru". Oļehs Nikoļenko atzīmēja, ka Ukraina gaida skaidrojumu no Ķīnas.

"Ukraina respektē Ķīnas teritoriālo integritāti un sagaida no Ķīnas puses paskaidrojumus par Ķīnas pilsoņu uzturēšanās mērķi Mariupolē, kā arī par viņu iebraukšanas maršrutu krievu okupētajā Ukrainas pilsētā," uzsvēra Ņikoļenko.

Ukrainas Ārlietu ministrija ierosina aizliegumu iebraukt Ukrainā Ķīnas "viesmāksliniekiem", kas nelikumīgi pabijuši Mariupolē.

Ķīnas nostāja Krievijas karā pret Ukrainu

Ķīnas varas iestādes oficiāli paziņo, ka ieņem neitrālu nostāju Krievijas karā pret Ukrainu. Pekina iepriekš tika turēta aizdomās par ieroču piegādi Krievijai. Tomēr Ķīna šo informāciju noliedz.

Ķīna arī nesniedz palīdzību Ukrainai un sauc karu par "konfliktu". Pusotru gadu ilgajā pilna mēroga kara laikā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins runājuši tikai vienu reizi.

Tomēr Pekina paudusi vēlmi būt par miera uzturētāju un iepazīstinājusi ar savu "miera plānu", lai gan tas tika kritizēts Ukrainā, ES un ASV.