Pasaulē
2023. gada 6. septembris, 15:10

Nav kur likt naudu? Nosaukumu vēlas mainīt valsts ar gandrīz pusotru miljardu iedzīvotāju

Jauns.lv

Indijas valdības ielūgums G20 samita viesiem izraisījis vētrainas diskusijas par iespējamajiem plāniem mainīt valsts nosaukumu.

Uzmanība pievērsta ne pašai uzrunai, bet parakstam, ko Indijas premjerministra Narendras Modi vadītā valdība izsūtījusi valsts prezidentes Drupadi Murmu vārdā — prezidente parakstījusies kā “Bhāratas prezidente” — hindi valodā “Indija” ir “Bhārata” — un šādu soli apsveica vairāki valdošās BJP partijas ministri, bet kritizēja opozīcijas vadītāji.

Šāds prezidenta paraksts pielējis eļļu karstajām diskusijām par to, vai valstī, kurā dzīvo 1,4 miljardi iedzīvotāju, tiešām būtu jāizgāž astronomiska nauda, lai mainītu savu nosaukumu. Pēdējā laikā medijos parādījusies informācija par šādiem valdības plāniem, taču oficiāla apstiprinājuma nav bijis, vēsta BBC.

Šī nav pirmā reize, kad saistībā ar gaidāmo G20 samitu Indijas valdība izmanto hindi valodas nosaukumu. Tas minēts arī ārzemju delegātiem paredzētajā rokasgrāmatā “Bhārata, demokrātijas māte”.

Visas Indijas oficiālās vietnes joprojām lieto vārdu “Indija”, un arī sociālajā platformā “X”, kas kādreiz saucās “Twitter”, Murmu joprojām tiek dēvēta par “Indijas prezidenti”.

Tomēr indiešu nosaukuma lietošana notikusi divas dienas pēc tam, kad partijas BJP ideoloģiskās “krustmātes”, hindu labējās nacionālistiskās kustības “Rashtriya Swayamsevak Sangh” prezidents Mohans Bhagvats paziņoja, ka Indijas nosaukums ir jānomaina ar Bhāratu. “Reizēm mēs lietojam “Indija”, tādējādi angļu valodā runājošie sapratīs. Taču mums tas ir jāizbeidz. Valsts nosaukums “Bhārata” paliks “Bhārata”, lai kurp pasaulē jūs dotos,” viņš paziņoja.

Viņam piebalsoja Asamas štata galvenais ministrs Himanta Bisva Šarma: “Laimīgs un lepns, ka mūsu civilizācija drosmīgi soļo “zelta laikmetā””. Ar “zelta laikmetu” premjerministrs un citas valdības amatpersonas apzīmē gadus līdz 2047. gadā gaidāmajai Indijas neatkarības simtgadei.

Nosaukums "Indija" daudziem saistās ar valsts pagātni kā Britu impērijas koloniju.

Prezidentes rīcību kritizēja opozīcijas vadītāji, kuri izveidoja aliansi ar zīmīgu nosaukumu INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance jeb Indijas nacionālā attīstības iekļaujošā alianse).

Kaut gan Indijas konstitūcijā valsts nosaukums “Bhārata” ir minēts, taču tikai vienu reizi — 1. pantā “Indija jeb Bhārata ir štatu savienība”, bet citur tekstā ir norādīta tikai “Indija”.

Indijas Augstākā tiesa jau reizēm bija saņēmusi iesniegumus ar mērķi mainīt valsts nosaukumu, taču tiesa atteikusies šādas lietas izskatīt, vienreiz iesniedzējiem iesakot vērsties pie valdības. Bijušais tiesas priekšsēdētājs Šarads Bobde izteicies, ka “Bhārata” jau ir norādīta konstitūcijā, bet cits bijušais tiesas priekšsēdētājs TS Thakurs paziņojis, ka šāds jautājums ir jāizlemj visiem valsts pilsoņiem.