Pasaulē
2023. gada 4. septembris, 06:35

Lukašenko režīms atņem pretinieku mantu: izsolē izlikti Babariko pulksteņi, pārdots Cihanousku dzīvoklis

Kas Jauns Avīze

Aleksandra Lukašenko diktatūra saviem pretiniekiem atņem ne tikai brīvību, bet arī mantību, turklāt cenšoties ar to nopelnīt. Izsolē “par parādiem” izlikti Viktora Babariko pulksteņi, pārdots Cihanousku dzīvoklis.

Līdztekus nebrīvei režīma tiesas politieslodzītajiem piespriež bargus naudas sodus vai piemēro piedziņu par labu valsts varai, ierēdņiem vai represīvā aparāta darbiniekiem. Galvenais mērķis, protams, ir iebiedēt potenciālos varas kritiķus.

Pārdod opozīcijas līderes dzīvokli

Augustā interneta izsoļu vietnē BelJurObespečeņije izlikta Babariko deviņu pulksteņu kolekcija, vairāksolīšana sāksies 13. septembrī. Bijušā prezidenta vēlēšanu kandidāta īpašumu arestēja 2020. gadā un izpārdot sāka 2021. gadā. Jau ir izūtrupēts auto Ford Fiesta, medību optiskie tēmēkļi un kapitāldaļas uzņēmumos, raksta Deutsche Welle.

Jūlijā ar trešo piegājienu “parādu dzēšanai” izsolīja opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas un viņas cietumā ieslodzītā vīra Sergeja dzīvokli Minskā – par 203 687 rubļiem (60 000 eiro).

Neklātienes spriedumi

Kopš pagājušā gada beigām pilnā sparā kā pa konveijeru Baltkrievijā rit aizmuguriskas tiesas prāvas pret diktatūras pretiniekiem, kuri patvērušies ārzemēs. Spriedumos bieži figurē naudassods vai īpašuma arests.

Pirmie šādu neklātienes spriedumu saņēma peldētāja Aleksandra Gerasimeņa un sporta menedžeris Aleksandrs Oļeikins – 12 gadus cietumā un “zaudējumu atlīdzināšanu” Baltkrievijas sporta federācijām, kam esot nodarīts 680 000 rubļu (ap 200 000 eiro) zaudējums. Divkārtējai 2014. gada Londonas olimpisko spēļu zelta medaļniecei, pasaules un Eiropas čempionātu uzvarētājai arestēts rēķins bankā, dzīvoklis un auto. Gerasimeņa radusi patvērumu Viļņā.

Vērienīgajā prāvā pret opozīcijas Koordinācijas padomi režīma guvums ir Olgas Kovaļkovas telpas Minskā, auto un nauda bankā, Sergeja Diļevska divi auto, Marijas Morozas viena domājamā piektdaļa kādā ēkā.

foto: EPA/Scanpix
Lukašenko konkurentam Viktoram Babariko ne tikai neļāva kandidēt uz prezidenta amatu, bet arī piesprieda 14 gadus cietumā un izūtrupē viņa mantu, tostarp pulksteņu kolekciju.

Arestē bijušā vēstnieka māju

Bijušajam vēstniekam Francijā Pāvelam Latuško arestēta māja pie Minskas un diplomātiskā darba laikā bankas kontā iekrātā nauda. Tiesas lēmuma kopiju viņam nav izdevies iegūt, režīma ieceltais advokāts uz mēģinājumiem sazināties neatbild.

Tiesa esot “pēc Latuško aicinājumiem” sarīkoto “grautiņu” radītos zaudējumus novērtējusi apmēram viņa mājas cenā. Vietā atgādināt, ka nekādu grautiņu Baltkrievijā nebija, ja neskaita miliču un drošībnieku sarīkotās asiņainās izrēķināšanās ar spīdzināšanām un pat izvarošanām.

Portālu Tribuna.com un Sports.ru līdzdibinātājs Dmitrijs Navoša atmaskoja miliču un citu režīma izsitēju personības. Kopā ar viņu tiesāja vēl četrus cilvēkus, visiem piesprieda 12 gadus nebrīvē, ap 5300 eiro naudassodu un kompensāciju cietušajiem 175 000 eiro apmērā. Navoša ir pametis Baltkrieviju un nezina, kas notiek ar viņa dzīvokli.

“Es secinu, ka savu īpašumu Baltkrievijā varēšu izmantot tikai tad, kad tā no valsts – koncentrācijas nometnes pārtaps normālā Eiropas valstī un īpašumu atdos likumīgajiem īpašniekiem,” Deutsche Welle saka Navoša. Viņam zināms, ka tiesu izpildītāji apstaigājuši dzīvokli un aprakstījuši mantu – traukus, tējkannu, puķupodus. Esot aplēsta 480 rubļu (140 eiro) liela summa.