foto: Kommersant/ Vida Press
Krievija kļūšot par pasaules saimnieci, un Rietumiem jādreb bailēs, priecājas Kremļa ideologi
Uzvaras dienas parāde 2023. gada 9. maijā Novosibirskā (Krievijā).
Pasaulē
2023. gada 3. septembris, 06:35

Krievija kļūšot par pasaules saimnieci, un Rietumiem jādreb bailēs, priecājas Kremļa ideologi

LETA

Viens no aizvadītās nedēļas intriģējošākajiem jautājumiem par Krievijas propagandu, protams, bija par to, kā tiks atspoguļota privātā algotņu grupējuma "Vagner" līderu, ieskaitot Jevgeņiju Prigožinu, nāve aviokatastrofā Krievijā. Izrādās, ka pēc Kremļa propagandistu domām aiz tā stāv Rietumu valstis un tas ir bijis kārtējais "banderoviešu terora akts".

Ja Rietumu presē saistībā ar Krieviju galvenais temats, protams, bija Prigožina nāve, tad pašiem krieviem centrālais jautājums bija BRICS samits Johannesburgā, kurā organizācijai pievienojās sešas valstis. Krievi jau steidza paziņot, ka BRICS samits ir pavērsiena punkts pasaules vēsturē un ir sācies neizbēgams Rietumu civilizācijas noriets.

Līdztekus, protams, jau kuru nedēļu pēc kārtas tika vēstīts par ukraiņu "neveiksmēm" frontē un atražoti stāsti par to, cik ļoti Rietumi ir vīlušies par pretuzbrukuma izgāšanos. Par reālajiem Ukrainas bruņoto spēku panākumiem vai nu netiek ziņots, vai nu tiek teikts, ka tās ir viltus ziņas. Vienlaikus nedz propagandas raidījumos, nedz ziņu raidījumos par vēl nesen propagandistu slavas dziesmās apdziedātā un par Armagedonu dēvētā Krievijas Gaisa spēku komandiera ģenerāļa Sergeja Surovikina atstādināšanu no amata ziņots netika. Acīmredzot tas ir pārāk neērts temats.

Prigožins kā Āfrikas varonis

24.augusta divos propagandas raidījumos "60 minūtes" un "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" Prigožina nāve tika atspoguļota dažādos, lai gan ne atšķirīgos veidos. Proti, raidījumā "60 minūtes" uzsvars tika likts uz aviokatastrofas tehniskajiem apstākļiem, citēta Šveices kompānijas "Flightradar" informācija, kā arī bija sižets no notikuma vietas par to, kā notiek izmeklēšana, kādi operatīvie dienesti ieradušies un kas vada izmeklēšanu. Tāpat arī tika demonstrēts Krievijas prezidenta Vladimira Putina teiktais, ka vagneriešu ieguldījums cīņā ar ukraiņu "nacistiem" esot neizmērojams, Prigožins esot bijis "smaga likteņa" cilvēks, ar daudz kļūdām, bet ļoti talantīgs. Putins arī uzsvēra, ka izmeklēšana noteikti tikšot novesta līdz galam un vainīgie aviokatastrofā tikšot sodīti.

Krievijā sēro par Prigožina nāvi

Pēc ziņām par Jevgeņija Prigožina un "Vagner" komandiera Dmitrija Utkina nāvi 23. augusta vakarā dažādās Krievijas pilsētās sāka parādīties improvizēti ...

gallery icon

Tikmēr Vladimirs Solovjovs, reaģējot uz Rietumu politiķu, žurnālistu un politikas analītiķu izteikumiem, ka Prigožina nāvē vainojams Putins - cita starpā to komunicēja arī ASV domnīca "Kara pētījumu institūts" (ISW) -, paziņoja, ka "Vagner" šefu "novākušas" pašas Rietumvalstis. Solovjova ieskatā Prigožins bijis varonis saistībā ar savu darbošanos Āfrikā un tur pildījis "valstiskus uzdevumus", tostarp Āfrikas valstu atbrīvošanu no Rietumu kolonizatoriem. Tas, protams, ir bijis milzīgs traucēklis neģēlīgajiem rietumniekiem, kas nevēlas izlaist no savām ķetnām bijušās kolonijas. Tādēļ tieši Rietumu kolonizatori, pēc Solovjova domām, esot visvairāk ieinteresēti Prigožina nāvē, jo viņš nesot ļāvis rietumniekiem izlaupīt un pakļaut Āfriku.

Jāatgādina, ka Rietumu sabiedrības nosodīto valsts apvērsumu Nigērā, pie varas nākot militārai huntai, tostarp ar "Vagner" palīdzību, krievu propagandisti slavēja un dēvēja par "dekolonizācijas" procesu. Solovjovs arī bilda, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons noteikti pēc Prigožina nāves ir atkorķējis šampanieti, jo nu vairs nekas nestāvēs viņam ceļā šajā kontinentā.

Jevgeņija Prigožina kapavieta, sērojošie un apsardze

Sanktpēterburgā vakar, 29. augustā, notika slēgta atvadu ceremonija no “Vagner” dibinātāja un vadoņa Jevgēņija Prigožina, kurš gāja bojā aviokatastrofā 23.augustā, ...

gallery icon

Ja šādas pasaciņas un sazvērestības teorijas var iebarot krievu publikai, tad Rietumu skatījums ir pilnīgi cits. Vienojošais gan ir tas, ka notikuma centrā ir Āfrika. Proti, kā raksta Rietumu politiskie analītiķi, Kremlis ir sapratis, ka Prigožinam bija pārāk liela ietekme Āfrikā un viņš pārvaldīja pārāk lielus ekonomiskos resursus. Laikraksts "Financial Times" novērtēja Prigožina ienākumus no dabas resursu ieguves Āfrikā un Tuvajos Austrumos 250 miljonu dolāru apmērā. Oficiālā Maskava pati vēlas būt noteicēja Āfrikā un nedalīties labumos ar visādiem prigožiniem.

Ziņu portāls "Meduza" ir publicējis rakstu, kur tā autors ir anonīmi aprunājies ar kādu Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvi. "Lidmašīna tika uzspridzināta - nav ko līst uz Āfriku bez atļaujas," šādi uz "Meduza" korespondenta jautājumu par incidentu atbildēja avots Aizsardzības ministrijā. "Viņš bija pārēdies, bet tomēr turpināja ēst un vicināja Krievijas Federācijas karogu," turpināja sarunu biedrs. "Bez karoga viņš nav nekas, un visi viņa algotņi nav nekas", raksta ziņu portāls. "Meduza" arī citē anonīmo ministrijas avotu, ka to, kurš tieši deva rīkojumu notriekt lidmašīnu, neviens nekad neuzzinās.

To, ka Prigožins bez Krievijas karoga nav nekas, apstiprina arī Centrālāfrikas prezidenta teiktais, ka Prigožina nāve attiecībās ar Krieviju neko nemainīs, "jo mums ir līgums ar valsti".

Savukārt laikraksts "Wall Street Journal" ziņo, ka Putina cilvēki jau tuvākajās nedēļās pārņems kontroli pār visām "Vagner" operācijām Āfrikā un to priekšgalā kā vadonis būs Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes ģenerālis Andrejs Averjanovs. Cita starpā vairāki Krievijas opozīcijas politologi uzskata, ka tieši Averjanovs stāv aiz Prigožina lidmašīnas notriekšanas.

Krievija būs pasaules alternatīvā līdere

Grūti iedomāties vēl piepaceltāku toņkārtu par to, kurā propagandisti vēstīja par Johannesburgā notikušo BRICS valstu (Krievija, Ķīna, Indija, Brazīlija, Dienvidāfrika) samitu, kurā par gatavību pievienoties organizācijai paziņoja vēl sešas valstis - Saūda Arābija, Irāna, Ēģipte, Argentīna, Etiopija un Apvienotie Arābu emirāti. Dažāda kalibra krievu politologi un žurnālisti kliedza, ka notikušais ir "pavērsiena punkts pasaules vēsturē"; "ir pielikts punkts Rietumu hegemonijai"; "ir ielikti pamati jaunai daudzpolārai pasaulei, kur valda līdztiesība". Kremļa ideologi pauda pārliecību, ka BRICS jau tuvākajā nākotnē būs daudz ietekmīgāks par attīstīto valstu forumu "G7", bet Solovjovs sev raksturīgajā manierē paziņoja, ka uz BRICS fona Eiropas Savienība ir politisks un ekonomisks liliputs. Krievi aizrunājas pat līdz iespējamībai, ka nākotnē BRICS varētu kļūt par militāru organizāciju.

Tikmēr visām runām par līdztiesību un daudzpolāro pasauli vīdēja cauri krievu vecie triki - centieni Rietumvalstis šantažēt ar energoresursu palīdzību. Arī tagad izskanēja sajūsmināti izsaucieni, ka, BRICS pulciņā uzņemot Irānu, tikšot nopietni iedragāta Rietumu enerģētiskā drošība. Tā vien šķiet, ka Krievija BRICS uzskata par enerģētiskās šantāžas efektīvāko instrumentu.

Paši Rietumi, kuriem, krievuprāt, būtu jādreb bailēs par BRICS paplašināšanos, nemaz tik nobijušies neizskatās. Politiskie analītiķi norāda, ka BRICS paplašinātajā sastāvā ir valstis ar ļoti dažādām interesēm, tostarp savstarpēji pretrunīgām un konfliktējošām, līdz ar to cerēt uz kādu lielu saskaņu un vienotu rīcību vismaz tuvākajā nākotnē neesot pamata. "Daudzi analītiķi skeptiski vērtē cerības, ka paplašinātajai BRICS grupai varētu būt liela ietekme. Kopš tā dibināšanas 2009. gadā bloka ambīcijas īstenot nozīmīgu globālu politisko un ekonomisko ietekmi ir iedragājušas atšķirības starp tā dalībvalstu vērtībām, interesēm un politiskajām sistēmām," raksta "The Guardian". Savukārt Norvēģijas laikraksts "Aftenposten" komentējis, ka BRICS grupa ir "kļuvusi par autoritāru un reakcionāru līderu globālu klubu ar Ķīnu un Krieviju priekšgalā". Šo valstu iedzīvotāji ir pelnījuši ko labāku, teikts laikrakstā.

Vairāki starptautiskie analītiķi arī norāda, ka divām lielākajām BRICS valstīm - Indijai un Ķīnai - ir gan robežkonflikts, gan atšķirīgas ģeopolitiskās intereses. Ja Ķīna sevi pretstata ASV, tad Indija ar to vēlas sadarboties. Līdz ar to Indijas un Ķīnas savstarpējas pretrunas var būt bumba ar laika degli autoritārajā BRICS klubiņā.

Frontē krieviem nav ar ko palielīties

Lai gan propagandisti un "vojenkori" izmisīgi cenšas iztēlot sabiedrībai, cik neveiksmīgs ir ukraiņu pretuzbrukums, tomēr īsti pašiem ar ko palepoties arī nav. Visu aizvadīto nedēļu krievu propaganda centās pārliecināt sabiedrību, ka ukraiņiem nekādu panākumu frontē nav, un tie sasniegumi, par kuriem ziņo Ukraina, ir tikai viltus ziņas. Krievi arī izņirgāja Ukrainas karoga pacelšanu Krimā Ukrainas Neatkarības dienā, iztēlojot to kā smieklīgu starpgadījumu.

Tieši tādēļ, ka reālu panākumu nav, par centrālo notikumu kļuva krievu tanka "Aļoša" ekipāžas apbalvošana ar Krievijas varoņu zvaigzni. Vienas tanka ekipāžas apbalvošana tika pasniegta ar tādu pompu it kā tā būtu uzvara nozīmīgā kaujā. Ja nav lielu lietu, ar ko palepoties, nekas cits neatliek, kā pieķerties sīkumiem, no mušas uzpūšot ziloni.

Lai gan "vojenkori" un dažādi ģenerāļi apgalvoja, ka Ukrainas armijai noteikti neizdosies ieņemt Robotines ciemu, tomēr Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara paziņoja par ciema pilnīgu atbrīvošanu. Neskatoties uz krievu izmisīgo pretestību, ukraiņi virzās uz Novoprokopivku un Očeretuvati, vēstīja Maļara.

Savukārt par propagandistu pausto, ka Rietumos vairs neviens netic Ukrainas uzvarai, Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks "X" rakstīja: "Visa Putina iekšējā leģitimitāte balstās uz Krievijas elites pārliecību, ka viņš "karu vēl nav zaudējis". Kremlis saprot neizbēgamo: jo vairāk Krievija zaudēs okupētās teritorijas, jo ātrāk samazināsies atbalsts režīmam. Prigožina slepkavība un jaunas mobilizācijas sagatavošana frontes piesātināšanai ir laika taupīšanas pasākums. Bet pulkstenis jau skaita atpakaļgaitā. Viegli nebūs, taču ir naivi domāt, ka Ukrainai būs jāatgūst teritorija, katru kilometru uzvarot ar asinīm. Ukrainas spēkiem virzoties uz priekšu dienvidos un sasniedzot administratīvo robežu ar Krimu, notikumi iegūs citas formas. Galu galā viss beigsies ātri un vienā mirklī, tāpat kā sākās".