Pasaulē
2023. gada 26. augusts, 11:22

Prigožina lidmašīnas katastrofu komentējis arī Baltkrievijas diktators Lukašenko: "Es mudināju viņu uzmanīties"

Jauns.lv

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko piektdien, 25.augustā, paziņoja, ka brīdinājis Krievijas algotņu priekšniekus Jevgēņiju Prigožinu un Dmitriju Utkinu uzmanīties no iespējamiem draudiem viņu dzīvībām, un uzstāja, ka "Vagner" algotņi paliks Baltkrievijā.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko piektdien, 25. augustā, paziņoja, ka brīdinājis Krievijas algotņu priekšniekus Jevgēņiju Prigožinu un Dmitriju Utkinu uzmanīties no iespējamiem draudiem viņu dzīvībām, un uzstāja, ka "Vagner" algotņi paliks Baltkrievijā.

Krievijas diktators Vladimirs Putins sākotnēji solīja sagraut Prigožina sacelšanos jūnijā, salīdzinot to ar kara laika satricinājumiem, kas izraisīja 1917. gada revolūciju, taču dažas stundas vēlāk tika panākta vienošanās, kas ļāva Prigožinam un dažiem viņa kaujiniekiem doties uz Baltkrieviju. Lukašenko, kurš palīdzēja noslēgt vienošanos, īsi pēc dumpja izmantoja cietuma slengu, lai teiktu, ka ir pārliecinājis Putinu "neizslaucīt" algotni, kurš bija pasažieru sarakstā lidmašīnai, kas trešdien, 23. augustā, avarēja uz ziemeļiem no Maskava.

foto: Ekrānuzņēmums
Lukašenko sacīja, ka Prigožins divas reizes noraidījis Baltkrievijas līdera paustās bažas par iespējamiem draudiem viņa dzīvībai.

Lukašenko sacīja, ka Prigožins divas reizes noraidījis Baltkrievijas līdera paustās bažas par iespējamiem draudiem viņa dzīvībai. Lukašenko sacīja, ka dumpja laikā brīdinājis Prigožinu, ka viņš "mirs", ja turpinās gājienu uz Maskavu, uz ko Prigožins atbildējis: "Pie velna - es nomiršu."

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko saka: "Es viņam piezvanīju, kad viņi risināja sarunas, kad vini devās uz Maskavu."

"Mēs nebijām tuvi, bet es viņu labi pazinu un viņš mani. Kad mēs runājām, es viņam teicu: "Zeņa, redzi, tu nogalināsi cilvēkus un pats nomirsi.""

"Viņš bija tikko atgriezies no frontes un sarunas karstumā teica: "Pie velna - es nomiršu." "Labi," es teicu, "es jums nosūtīšu virvi un ziepju gabalu". "Nē, nē, es negribu tā, es gribu mirt kā varonis," tā bija mūsu pirmā saruna paziņoja Lukašenko.

"Otrajā reizē, kad viņš ar Dmitriju Utkinu apciemoja mani, es viņus stingri brīdināju: "Puiši, uzmanieties"," atklāj diktators.

No Lukašenko vārdiem, ko vēstīja valsts ziņu aģentūra BELTA, nebija īsti skaidrs, kad šī saruna notikusi. Lukašenko, gan sens Prigožina paziņa, gan tuvs Krievijas sabiedrotais, sacīja, ka uzskata, ka Putinam nav nekāda sakara ar aviokatastrofu.

"Vagner" grupējums, skanot iedzīvotāju atbalstam, pamet Rostovu pie Donas

Algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki naktī uz svētdienu (25. jūniju) atstājuši Rostovu pie Donas,

gallery icon

"Es nevaru pateikt, kurš to izdarīja. Es nebūšu advokāts pat savam vecākajam brālim. Bet es pazīstu Putinu. Viņš ir apdomīgs, ļoti mierīgs un pat gauss cilvēks, kad pieņem lēmumus par citiem, mazāk sarežģītiem jautājumiem. Tāpēc es nevaru iedomāties, ka Putins to izdarīja, ka Putins ir vainīgs. Tas vienkārši ir pārāk rupjš un neprofesionāls darbs," paziņoja Lukašenko.

"Visu, ko runājām ar Prigožinu un Ģimu Utkinu un citiem komandieriem, mēs atklāsim. "Vagner" dzīvoja, "Vagner" dzīvo un "Vagner" Baltkrievijā dzīvos. Kamēr mums šī vienība būs nepieciešama, viņi dzīvos un strādās kopā ar mums. Mēs pildīsim savu solījumu," saka Lukašenko.

Kremlis piektdien paziņoja, ka Rietumu apgalvojumi, ka Prigožins tika nogalināts pēc Putina pavēles, ir "absolūti meli", vienlaikus atsakoties galīgi apstiprināt viņa nāvi, pamatojot to ar nepieciešamību gaidīt testu rezultātus.

Jau vēstīts, ka 23. augusta vakarā, Krievijas Tveras apgabalā nogāzās Prigožina privātā lidmašīna "Embraer" ar septiņiem pasažieriem un trim apkalpes locekļiem, un viņi visi gāja bojā. Starp pasažieriem bija Prigožins un vairāki "Vagner" komandieri.

Oficiāli Prigožina bojāeja nav apstiprināta. Taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kā arī citi Krievijas politiķi (konkrēti Čečenijas vadītājs Ramzans Kadirovs) jau faktiski izteikuši līdzjūtību šajā sakarā.

ASV, pēc Rietumu mediju ziņām, pieļauj, ka Prigožina biznesa džetā ielikta bumba. Rietumu valstu ierēdņi uzskata, ka pavēli iznīcināt lidmašīnu personīgi devis Putins.