foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock/ Vida Press
Zelenskis: "Šodien esam pārliecināti, ka Krievija zaudēs"
Volodimirs Zelenskis Dānijā. 2023. gada 20. augusts.
Pasaulē
2023. gada 21. augusts, 21:12

Zelenskis: "Šodien esam pārliecināti, ka Krievija zaudēs"

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vizītē Dānijā paziņoja, ka solītās ASV iznīcinātāju F-16 piegādes viņā viesa pārliecību par Ukrainas uzvaru.

"Šodien mēs esam pārliecināti, ka Krievija zaudēs šo karu," uzstājoties pie Dānijas parlamenta ēkas, sacīja Zelenskis.

Ukrainas militārpersonas uzskata, ka iznīcinātāji F-16 ir ārkārtīgi svarīgi Ukrainas pretuzbrukuma panākumiem, kas pagaidām virzās lēni, vēsta "Golos Ameriki".

"Pārākums gaisā ir panākumu ķīla uz zemes," Ukrainas mediji citē Ukrainas gaisa spēku pārstāvi Juriju Ignatu.

Dānijas aizsardzības ministrs Jakobs Ellemans-Jensens paziņojis, ka Ukraina var izmantot Dānijas piešķirtos iznīcinātājus F-16 tikai savā [Ukrainas] teritorijā.

Dānija sola uzstādīt kopumā 19 iznīcinātājus. Nīderlandes rīcībā ir 42 F-16 lidmašīnas, taču pagaidām nav izlemts, cik iznīcinātāju tiks nodoti Ukrainai.

Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs sestdien paziņoja, ka Ukrainas lidotāji jau sākuši mācības lidojumiem ar F-16, taču Ukrainas inženieru un mehāniķu sagatavošana F-16 tehniskajai apkopei prasīs vismaz sešus mēnešus, bet, iespējams, arī ilgāku laiku.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite svētdien apstiprinājis, ka Nīderlande un Dānija piegādās Ukrainai iznīcinātājus F-16 tik drīz, cik iespējams.

Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 20. augustā apmeklēja Nīderlandi un Dāniju, lai vienotos par F-16 piegādi.

Zelenskis vizītē Nīderlandē paziņoja, ka sagaida 42 lidmašīnas, bet nav skaidrs, vai viņš runāja tikai par Nīderlandi, vai abām valstīm, proti, Dāniju un Nīderlandi.

Iznīcinātāji tiks piegādāti Ukrainai, tiklīdz tās personāls un infrastruktūra būs gatavi uzņemt jaudīgās ASV ražotās lidmašīnas, paziņoja Rite.

Zelenskis nodēvēja šo paziņojumu par vēsturisku un uzslavēja Riti par to, ka Nīderlande ir pirmā valsts, kas piedāvājusi Ukrainai F-16. Ukrainas prezidents sacīja, ka vienojies ar Riti par 42 iznīcinātājiem, piebilstot, ka tas ir tikai sākums.