foto: AFP/Scanpix
"Putins nav iracionāls" - Sarkozī teiktais par karu Ukrainā izsauc sašutumu Kijivā un Parīzē
Francijas bijušais prezidents Nikolā Sarkozī.
Pasaulē
2023. gada 17. augusts, 21:34

"Putins nav iracionāls" - Sarkozī teiktais par karu Ukrainā izsauc sašutumu Kijivā un Parīzē

Jauns.lv/LETA

Francijas bijušais prezidents Nikolā Sarkozī izsaucis sašutumu Kijivā un Parīzē, intervijā laikrakstam "Le Figaro" pieļaujot, ka Krievijas-Ukrainas karu varētu izbeigt, panākot kompromisu ar Krieviju, arī sarīkojot jaunus referendumus okupētajās teritorijās.

Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks norādīja, ka Sarkozī spriedumi balstīti "noziedzīgā loģikā"
"Nevar tirgoties ar citas tautas teritoriju, jo jums no kāda ir bail vai tāpēc, ka esat draugos ar noziedzniekiem," skaidroja padomnieks.

Sarkozī "ir jāuzskata par krievu influenceri", savukārt sacīja Francijas Zaļo partijas parlamenta deputāts Žiljēns Bajū, raidsabiedrībai LCI atzīstot, ka Sarkozī intervija bijusi vājprātīga un šokējoša.

Bajū atgādināja par joprojām notiekošo izmeklēšanu par Sarkozī ienesīgajām saitēm ar Krievijas apdrošināšanas uzņēmumu, pastāvot aizdomām par ietekmes ļaunprātīgu izmantošanu un nozieguma slēpošanu.

Sarkozī bijušais izlūkošanas padomnieks Žeroms Puaro LCI sacīja, ka eksprezidenta vārdi ir apkaunojoši.

"Viņam nav nekādas perspektīvas par to, kas notika vai ko viņš darīja" amata pilnvaru laikā no 2007. līdz 2012.gadam, sacīja Puaro.

Sarkozī, atgādināja Puaro, bija viens no skaļākajiem oponentiem tam, ka Gruzija un Ukraina pievienojas NATO 2008.gadā. Pēc tam Krievija iebruka abās valstīs.

"Kādas bija prezidenta Sarkozī sarkanās līnijas? Kāds bija viņa redzējums par Francijas drošību? Pakļauties visam, ko vien Vladimirs Putins grib," vaicāja Puaro.

Sarkozī intervijā "Le Figaro" sacīja, ka "ukraiņi grib atkarot to, kas viņiem netaisnīgi tika atņemts".

"Bet ja viņi nevarēs to īstenot pilnībā, tad izvēle būs starp iesaldētu konfliktu un augstākas morāles pieeju, sarīkojot referendumus stingrā starptautiskās sabiedrības uzraudzībā," skaidroja eksprezidents.

Viņš arī pauda pārliecību, ka "Putins nav iracionāls".

"Diplomātija, diskusijas un sarunas ir vienīgais ceļš, lai rastu pieņemamu risinājumu. Nekas nav iespējams bez kompromisa," norādīja Sarkozī.

Viņš arī pauda pārliecību, ka Ukrainai ir jāpaliek neitrālai un ka tai nav vietas nedz NATO, nedz Eiropas Savienībā.