foto: Pixabay.com
Igaunijas valdība brīdina pilsoņus: Zviedrijā jāizvairās no publiskām vietām
Ceturtais terorisma draudu līmenis nozīmē reāla teroristu uzbrukuma iespējamību.
Pasaulē
2023. gada 18. augusts, 05:16

Igaunijas valdība brīdina pilsoņus: Zviedrijā jāizvairās no publiskām vietām

Jauns.lv

Igaunijas Ārlietu ministrija brīdinājusi cilvēkus uzmanīties, dodoties uz Zviedriju un izvairīties no publiskas pulcēšanās vietām. Tas darīts saistībā ar Zviedrijas atbildīgo iestāžu lēmumu - ceturtdien paaugstināt pieņemto terorisma draudu līmeni valstī.

Zviedrijas mediji ceturtdien ziņoja, ka Valsts drošības dienests (SäPo) paaugstinājis terorisma draudu līmeni no trešā uz ceturto līmeni. Kopumā pastāv pieci līmeņi.

Šī visa pamatā ir valstī izvērtusies galvenā Islāma reliģiskā teksta - Korāna - dedzināšana.

Zviedrijā pēdējo mēnešu laikā šāda veida protesti notikuši vairākkārt un ir saņemts nosodījums no vairākām valstīm, kurās Islāms ir visplašāk pārstāvētā reliģija.

Igaunijas Ārlietu ministrija attiecīgi iesaka pilsoņiem, kuri dodas uz Zviedriju, būt uzmanīgākiem, vērot apkārt notiekošo un izvairīties no pūļiem un plaši apmeklētām, publiskām vietām.

Arī Baltijas jūras prāmju operatora “Tallink” komunikācijas vadītājs Katri Links publiski pauda, ka, lai arī paaugstināts draudu līmenis neietekmē “Tallink” darbību, kompānija mudina cilvēkus ievērot valdības ieteikumus, vēsta err.ee.

Vienlaikus Zviedrijā gatavības līmeni paaugstinājuši arī valsts bruņotie spēki. Pēdējā reize, kad terora draudu līmenis tika pakāpās līdz ceturtajam, bija 2015.-2016.gadā, informē err.ee.

Šobrīd esošais līmenis nozīmē reālu terorisma incidentu iespējamību.

Savukārt piektais un augstākais terora draudu līmenis būtībā nozīmētu, ka teroristu uzbrukums ir nenovēršams. Zviedrijā līdz šim tas nekad nav izsludināts.