foto: Зеркало/Telegram
Divi Baltkrievijas helikopteri pārkāpuši Polijas gaisa telpu
Robežšķērsošana notika Belovežas reģionā ļoti zemā augstumā.
Pasaulē
2023. gada 1. augusts, 22:06

Divi Baltkrievijas helikopteri pārkāpuši Polijas gaisa telpu

Jauns.lv

Otrdien, 2023. gada 1. augustā, divi Baltkrievijas helikopteri pārkāpuši  Polijas gaisa telpu. Par to ziņo Polijas Nacionālās aizsardzības ministrija.

Kā informē Polijas Aizsardzības ministrijas preses dienests, Baltkrievijas puse iepriekš ir informējusi Varšavu par mācībām.

“Robežšķērsošana notika Belovežas reģionā ļoti zemā augstumā, kas apgrūtināja radaru sistēmām to uztveršanu, tāpēc bruņoto spēku Operatīvās pavēlniecības rīta ziņojumā norādīja, ka Polijas radaru sistēmas pārkāpumune fiksēja,” teikts ziņojumā. Tomēr, kā noprotams, ir liecības, ka noticis Polijas gaisa telpas pārkāpums.

Reaģējot uz valsts gaisa telpas pārkāpumu, Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks devis rīkojumu palielināt karavīru skaitu uz robežas un piešķirt papildu spēkus un līdzekļus, jo īpaši kaujas helikopterus. Par notikušo ziņots arī NATO. Apstākļu noskaidrošanai uz Polijas Ārlietu ministriju tiks izsaukts Baltkrievijas pilnvarotais lietvedis. 

Baltkrievija Polijas paziņojumu, ka viņu helikopteri šķērsojuši robežu netālu no Belovežas, nodēvēja par meliem.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumu publicē Baltkrievijas ziņu aģentūra BELTA. Tajā teikts, ka Varšava šādā veidā it kā vēlas attaisnot savu militāro spēku izvietošanu pie Baltkrievijas robežas.

"Apsūdzības par Polijas robežas pārkāpšanu, ko veica Baltkrievijas gaisa spēku un pretgaisa aizsardzības spēku helikopteri Mi-24 un Mi-8, ir tālejošas, un tās izvirzīja Polijas militāri politiskā vadība, lai attaisnotu spēku palielināšanu pie Baltkrievijas robežas,” teikts ziņojumā.

Pēdējā laikā uz Polijas un Baltkrievijas robežas notiek arvien vairāk provokāciju. 
2023. gada jūnijā no Baltkrievijas tika apšaudīti Polijas robežsargi. Turklāt gandrīz katru dienu Polijas robežsargi tiek apmētāti ar akmeņiem no Baltkrievijas puses.

Pēc "Vagner" algotņu pārcelšanās uz Baltkrieviju situācija saasinājās vēl vairāk. Polijas Senāta vicemaršals Mihals Kaminskis neizslēdz, ka "vāhnerieši" var uzsākt operāciju Suvaļku koridorā. Viņš uzsvēra, ka tur ar ienaidnieku tiksies ne tikai Polijas, bet arī amerikāņu armija.