Tramps vēlas no Eiropas saņemt kompensāciju par palīdzību Ukrainai
Donalds Tramps (ekrānuzņēmums no video uzrunas)
Pasaulē
2023. gada 19. jūlijs, 22:35

Tramps vēlas no Eiropas saņemt kompensāciju par palīdzību Ukrainai

Jauns.lv

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps grasās prasīt no Eiropas valstīm kompensāciju par ASV tēriņiem palīdzībā Ukrainai — ja nākamgad viņu vēlreiz ievēlēs ASV prezidenta amatā.

“Es lūgšu Eiropu atmaksāt mūsu izdevumus bruņojuma krājumu atjaunošanā, aizstājot tos, kas nosūtīti uz Ukrainu,” viņš paziņoja, apsūdzot Eiropas valstis, ka tās ir tērējušas tikai niecīgu daļu no ASV tēriņiem gandrīz 200 miljardu dolāru apmērā. Tramps apsūdzēja, ka Baidens ir “pārāk vājš un necienīts”, lai uzdrošinātos prasīt kaut ko tādu.

“Pirms nepilniem trim gadiem es būtu atjaunojis Savienoto Valstu armiju un vedis Ameriku tik spēcīgā globālā stāvoklī,” viņš paziņoja video uzrunā. “Pēc divdesmit deviņiem mēnešiem mūsu arsenāli ir tukši, krājumi niecīgi, valsts kase iztīrīta, armijā trūkst karavīru, mūsu valsts ir absolūti pazemota, un mums ir korumpēts, kompromitēts prezidents, blēdīgais Džo Baidens, kurš mūs dzen Trešajā pasaules karā.”

Tramps nepalaida garām iespēju ieknābt Baidenam par ASV grūšanu karā pret kodollielvalstīm Krieviju un Ķīnu, par kara turpināšanu, kurā mirst daudz vairāk cilvēku, nekā tiek ziņots. Lieki teikt, Trampa runā nebija ne vārda par Krievijas agresiju.

Tramps solīja rekordapjomā palielināt aizsardzības izdevumus gluži kā “četros brīnišķīgajos gados” savas prezidentūras laikā.

Nesen Tramps kārtējo reizi apgalvoja, ka spētu karu Ukrainā izbeigt 24 stundu laikā, "parunājot" ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. "Es Zelenskim teiktu: pietiek. Jums jānoslēdz darījums." Faktiski izdarot mājienu, ka nepiekrišanas gadījumā Amerika vairs Ukrainu neatbalstīs. Pretēju pieeju, piedraudot ar Ukrainas palīdzības apmēra palielināšanu, viņš grasās pielietot pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu: "Es teiktu Putinam: ja jūs nenoslēdzat darījumu, mēs viņiem dosim ļoti daudz. Mēs [Ukrainai] dosim vairāk, nekā viņi jebkad ir saņēmuši, ja vajadzēs. Es noslēgšu vienošanos vienā dienā. Vienā dienā."

Zelenskis jau sen paziņojis, ka negrasās tirgot savu valsti pret "vienošanos" ar valsti, kura savus solījumus var lauzt jebkurā mirklī, un Ukraina turpinās pretestību krievu okupantiem līdz visas teritorijas atbrīvošanai.

ASV prezidenta vēlēšanas paredzētas 2024. gada 5. novembrī. 2020. gadā Tramps zaudēja Baidenam, taču joprojām apgalvo, ka uzvaru viņam "nozaga".