foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkoreja izšauj savu "jaudīgāko kodolieroci"
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2023. gada 12. jūlijs, 20:05

Ziemeļkoreja izšauj savu "jaudīgāko kodolieroci"

Jauns.lv

Ziemeļkoreja izšāva savu pirmo starpkontinentālo ballistisko raķeti trīs mēnešu laikā, brīdinot par "šokējošām" sekām, lai protestētu pret iespējamām ASV novērošanas darbībām tās teritorijas tuvumā.

Daži eksperti uzskata, ka Ziemeļkoreja, visticamāk, palaida savu izstrādāto, pa ceļiem pārvietojamo ICBM Hwasong-18, kas ir cietas degvielas ieroča veids, kuru ir grūtāk atklāt un pārtvert nekā šķidras degvielas ICBM. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns iepriekš ir nosaucis Hwasong-18 par savu jaudīgāko kodolieroci.

Pirmā raķete trīs mēnešu laikā

Seula un Tokija ziņo, ka raķete tika izšauta ap plkst. 10 no Phenjanas reģiona un, pirms nolaišanās ūdeņos starp Korejas pussalu un Japānu, nolidoja 1000 kilometrus.

Tās norādīja, ka raķete tika palaista lielā leņķī, kas, pēc novērotāju domām, bija acīmredzams mēģinājums izvairīties no kaimiņvalstīm.

Japānas valdības galvenais sekretārs Hirokazu Matsuno sacīja, ka raķete lidoja 74 minūtes - tas ir visilgākais lidojuma laiks, kāds reģistrēts jebkuram Ziemeļkorejas izšautajam ierocim. Iepriekšējais rekords - 71 minūte - tika reģistrēts pagājušajā gadā, veicot šķidrā kurināmā ICBM Hwasong-17 izmēģinājuma lidojumu.

Dienvidkorejas militārie spēki šo palaišanu nosauca par "smagu provokāciju" un aicināja Ziemeļkoreju atturēties no papildu palaišanas. Matsuno nosodīja Ziemeļkorejas atkārtotos raķešu palaišanas gadījumus kā "draudus Japānas, reģiona un starptautiskās sabiedrības mieram un drošībai".

Trīspusējā telefonsarunā Dienvidkorejas, Japānas un ASV galvenie kodolieroču sūtņi vienojās stingri vērsties pret Ziemeļkorejas provokācijām un pastiprināt koordināciju, lai veicinātu stingrāku starptautisko reakciju uz Ziemeļkorejas kodolprogrammām un raķešu programmām, ziņo Seulas Ārlietu ministrija.

Tas notika laikā, kad Dienvidkorejas prezidents Jūn Suk Jols un Japānas premjerministrs Fumio Kišida piedalījās NATO samitā Viļņā, Lietuvā. Dienvidkorejas drošības padomes ārkārtas sanāksmē, kas Lietuvā tika sasaukta ar videoierakstu, Juns brīdināja, ka Ziemeļkorejai tās nelikumīgo ieroču programmu dēļ draud stingrākas starptautiskās sankcijas.