foto: AP/Scanpix
"Vagneriešiem" karantīna nebija vajadzīga? Putins esot ticies ar viņu vadītājiem dažas dienas pēc dumpja, stāsta Peskovs
Prigožins apkalpo Putinu 2011. gadā
Pasaulē
2023. gada 10. jūlijs, 15:24

"Vagneriešiem" karantīna nebija vajadzīga? Putins esot ticies ar viņu vadītājiem dažas dienas pēc dumpja, stāsta Peskovs

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins esot ticies ar Jevgēņija Prigožina algotņu grupējuma "Vagner" vadītājiem nieka piecas dienas pēc dumpja, paziņoja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Soctīklos šāda Peskova "atklāsme" pēc pusotras nedēļas izraisīja ironiskus komentārus.

"Prezidentam bija šāda tikšanās. Viņš uz to uzaicināja 35 cilvēkus — visus vienību komandierus un kompānijas vadību, ieskaitot pašu Prigožinu," pirmdien paziņoja Peskovs. Saruna esot ilgusi gandrīz trīs stundas. Sīkāku informāciju Peskovs nesniedza, tikai minēja, ka "prezidents novērtēja kompānijas darbību frontē speciālās militārās operācijas gaitā, kā arī deva savu novērtējumu 24. jūnija notikumiem."

Putins esot uzklausījis "Vagner" komandieru paskaidrojumus, kā arī "ieteica viņiem turpmākos nodarbinātības un kaujas pielietojuma variantus."

Peskova izteikumi izraisīja sarkasma pilnus komentārus sociālajos tīklos. Vieni brīnījās, pa kuru laiku "vagnerieši" paspēja nosēdēt obligāto karantīnu, bet citi norādīja, ka dumpja laikā viņi Maskavā neiegāja tieši tādēļ, ka nebija pagājis karantīnas laiks.

Citi norāda, ka tieši tajā datumā tas pats Peskovs stāstīja, ka Kremlis nezina Prigožina atrašanās vietu, turklāt pašā dumpja sākumā Putins esot solījis bargi sodīt dumpiniekus.

Jau vēstīts, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgēņijs Prigožins 23. jūnija vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus, savukārt Maskavā tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai.

Sākumā Putins nosauca dumpiniekus par nodevējiem, taču zīmīgi, ka pat nepieminēja Prigožinu. "Tas, ar ko mēs tagad saskaramies, ir nodevība. Personiskās intereses ir novedušas pie mūsu valsts un tā mērķa, par kuru cīnās mūsu bruņotie spēki, nodevības," sacīja Putins. "Visi tie, kas nostājās uz nodevības ceļa, tiks sodīti un atbildēs par to. Bruņotie spēki ir saņēmuši nepieciešamos rīkojumus".