foto: REUTERS/SCANPIX
Protestētāji izjauc praida pasākumu Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi
Policisti aiztur protestētāju.
Pasaulē
2023. gada 9. jūlijs, 22:15

Protestētāji izjauc praida pasākumu Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi

Jauns.lv

Līdz 2000 protestētāju sestdien Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi izjauca praida festivālu, saduroties ar policiju un iznīcinot rekvizītus, tostarp varavīksnes karogus un plakātus.

Organizatori apsūdzēja varasiestādes, ka tās aktīvi sadarbojas ar demonstrantiem, lai izjauktu pasākumu, bet valdības ministrs sacīja, ka to ir grūti kontrolēt, jo tas notiek atklātā teritorijā, netālu no ezera.

"Protestētājiem izdevās atrast veidus, kā iekļūt pasākuma teritorijā, bet mums izdevās evakuēt praida dalībniekus un organizatorus," žurnālistiem sacīja iekšlietu ministra vietnieks Aleksandrs Darahvelidze.

"Incidenta laikā neviens nav cietis, un policija pašlaik veic pasākumus, lai stabilizētu situāciju."

Tbilisi praida direktore aģentūrai Reuters apstiprināja, ka visi pasākuma dalībnieki tika nogādāti drošībā, taču kritizēja varas iestāžu veikto policijas kontroli praida pasākumā, kas, pēc viņas teiktā, jau otro gadu pēc kārtas tiek rīkots slēgtā teritorijā, lai samazinātu vardarbīgu protestu risku.

Mariam Kvaratskhelia sacīja, ka galēji labējās grupas ir publiski kūdījušas uz vardarbību pret LGBTQ+ aktīvistiem dienās pirms praida pasākumiem un ka policija un Iekšlietu ministrija ir atteikusies veikt izmeklēšanu.

"Es noteikti domāju, ka šī [traucēšana] bija iepriekš plānota, koordinēta rīcība starp valdību un radikālajām grupām. Mēs domājam, ka šī operācija tika plānota, lai sabotētu Gruzijas kandidatūru ES," viņa teica.

Ar policiju un valdību uzreiz neizdevās sazināties, lai komentētu viņas apsūdzības.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili, kura bieži kritizē valdību, pievienojās policijas kritikai, sakot, ka tā nav pildījusi savu pienākumu nodrošināt cilvēku tiesības uz drošu pulcēšanos.

Gruzija tiecas pievienoties ES, bet tās valdošā partija "Gruzijas sapnis" ir saskārusies ar pieaugošu kritiku no tiesību aizstāvju grupām un ES par tās iespējamo virzību uz autoritārismu.