Pasaulē
2023. gada 1. jūlijs, 22:39

Video: klausītāji Seulā kritiski vērtē robota-diriģenta uzstāšanos

Jauns.lv

Piektdienas vakarā Seulā pie diriģenta pjedestāla stājās Android robots "EveR 6", lai vadītu Dienvidkorejas nacionālā orķestra priekšnesumu. Tas ir pirmais šāds mēģinājumu Dienvidkorejā, vēsta "Reuters"

"Divroku" robots, ko izstrādājis Korejas Rūpniecisko tehnoloģiju institūts, debitēja Korejas Nacionālajā teātrī, vadot mūziķus valsts nacionālajā orķestrī.

Robots vispirms paklanījās skatītāju priekšā un sāka diriģēt rokas, lai kontrolētu orķestra uzstāšanos.

"Diriģenta kustības ir ļoti detalizētas," sacīja Čo Sujuls, kurš vadīja piektdienas uzstāšanos kopā ar robotu, "robots spēja parādīt tik detalizētas kustības daudz labāk, nekā es biju iedomājies. 

"Bet Ever 6 "kritiskā vājība," sacīja Choi, ir tā, ka tas nevar klausīties.

Lee Joungju, klausītāju loceklis, kurš studē tradicionālo korejiešu mūziku, sacīja, ka robota kustībām, lai gan tās nevainojami noturēja ritmu, pietrūka "elpas" jeb spējas uzturēt orķestri gatavībā kolektīvai un tūlītējai iesaistei, kas, viņaprāt, ir ļoti svarīgi izpildījumā.

"Šķita, ka ir vēl kāds darbs, lai robots varētu veikt šo darbu," sacīja Lī.

Songs Inho, vēl viens skatītājs, arī teica, ka "Ever 6" sniegums šķiet ir iesācēja līmenī.

"Es domāju, ka tas spētu vadīt diriģēšanu pats, ja tas ir aprīkots ar mākslīgo intelektu, lai saprastu un analizētu mūziku," sacīja Songs.

Humanoīds robots vadīja trīs no pieciem piektdienas vakarā demonstrētajiem skaņudarbiem, tostarp vienu, ko vadīja kopīgi ar Čoju.

"Tas bija koncerts, kas parādīja, ka roboti un cilvēki var pastāvēt līdzās un papildināt viens otru, nevis viens otru aizstāt," pēc koncerta sacīja Čoi.