2015. gada 19. marts, 12:31

ASV drīzumā sāks apmācīt Ukrainas Nacionālās gvardes karavīrus

Jauns.lv

ASV viceprezidents Džozefs Baidens telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko pastāstījis, ka ASV nolēmusi organizēt kopīgas mācības ar Ukrainas Nacionālās gvardes karavīriem, liecina informācija Ukrainas prezidenta interneta mājaslapā.

"Džozefs Baidens pastāstīja par ASV prezidenta lēmumu organizēt mācības 780 Ukrainas Nacionālās gvardes karavīriem, kas notiks tuvākajā laikā," teikts paziņojumā.

Telefonsarunā pavēstīts, ka marta beigās Ukrainā nonāks arī pirmais militāro automobiļu sūtījums no ASV.

Iepriekš ASV spēku komandieris Eiropā Bens Hodžess paziņoja, ka ukraiņu karavīru apmācīšanas sākums pārcelts. Ziņu aģentūra "Reuters" skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts tādēļ, ka "ASV valdība vēlas redzēt Minskas vienošanās īstenošanu".

Apmācību misijai, par kuru Pentagons paziņoja pagājušā gada augustā, bija jāsākas martā. Tika plānots, ka amerikāņu karavīru bataljons apmācīs trīs Ukrainas Nacionālās gvardes bataljonus "aizstāvēties pret Krievijas un nemiernieku artilēriju".

Iepriekš Krievijas Iekšlietu ministrija ziņoja, ka 300 amerikāņu desantnieki no viņu dislokācijas vietas Itālijā nosūtīti uz Ukrainas Javorivas poligonu pie Ļvovas.

Vienlaikus februārī grupa ASV kongresmeņu iesniedza Kongresam likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai. Tiek izskatīta iespēja uz reģionu līdz 2017.gadam nosūtīt militāro palīdzību, ieročus un tehniku viena miljarda ASV dolāru vērtībā. Runa ir par mācību aprīkojuma, letālā aizsardzības bruņojuma, loģistikas atbalsta, aprīkojuma apgādes un līdzekļu, kā arī prettanku sistēmu un radaru piegādi. Pagaidām jautājums par letālo ieroču piegādi Ukrainai no ASV palicis atvērts.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

LETA