foto: AP/Scanpix
Publiskoti pirmie kadri ar "Titan" atlūzām, kas izceltas no ekipāžas bojāejas vietas
Viss, kas palicis pāri no "Titan".
Pasaulē
2023. gada 28. jūnijs, 20:38

Publiskoti pirmie kadri ar "Titan" atlūzām, kas izceltas no ekipāžas bojāejas vietas

Jauns.lv

18. jūnijā pārtrūka sakari ar batiskafu "Titan". Vairākas diennaktis ASV Krasta apsardze nodarbojās ar kuģa meklēšanu, baidoties, ka uz kuģa beigsies skābeklis. Taču nesen atklājās, ka pasažieri gājuši bojā neilgi pēc iegremdēšanas.

Izskanējuši apgalvojumi, ka sprādzienam līdzīgi trokšņi fiksēti jau 18. jūnijā, taču sabiedrība cerēja, ka batiskafs ir vesels un pasažieri dzīvi. Nesen atrastas pirmās "Titan" atlūzas. Tās atradušās 200 metru attālumā no bēdīgi slavenā "Titānika" priekšgala, pie kuras arī iegremdējušies tūristi, raksta "StarHit".

Šodien nopostītās batiskafa daļas izvilktas krastā. Soctīklos izplatījās kadri ar aparāta pacelšanu. Zemūdenes garums bija seši metri. Apkalpes locekļu mirstīgās atliekas, pēc ekspertu domām, diez vai izdosies atrast.

Atgādināsim, ka uz kuģa atradās pieci cilvēki. Bojā gāja "OceanGate" ģenerāldirektors un "Titan" pilots Stoktons Rašs, pētnieks Pols Anrī Naržole, kā arī miljardieri Hamišs Hārdings un Šahzada Davuds kopā ar 19 gadus veco dēlu Sulemanu. Domājams, ka traģēdijas iemesls bijis "katastrofāls sprādziens", pasažieru nāve bijusi tūlītēja.

Vēl pirms trim gadiem par "Titan" problēmām brīdināja viens no "OceanGate" darbiniekiem. Kompānija nesāka nopietni uztvert speciālista teikto un pat atlaida viņu.

"Mani pārsteidz līdzība ar pašu "Titānika" katastrofu, kad kapteinis vairākkārt tika brīdināts par ledu viņa kuģa priekšā, un tomēr viņš pilnā ātrumā bezmēness naktī ietriecās ledus laukā, kā rezultātā gāja bojā daudzi cilvēki. Mums tā ir līdzīga traģēdija, kad brīdinājumi palikuši bez ievērības, kas notikusi tajā pašā vietā. Domāju, ka tas ir vienkārši apbrīnojami. Tas tiešām ir sirreāli," komentēja Džeimss Kamerons, kurš pats vairākkārt devies dzelmē, lai apskatītu "Titānika" vraku.

Zemūdene "Titan" un tās glābšanas operācija

Glābēju komanda atzinusi par mirušiem piecus cilvēkus, kas svētdien ar dziļūdens zemūdeni "Titan" devās dzelmē Atlantijas okeāna ziemeļos, lai aplūkotu ...

gallery icon

Kuģa "Titāniks" katastrofa 1912. gada aprīlī

gallery icon

.