Pasaulē
2023. gada 17. jūnijs, 15:37

Podoļaks skaidro, ar kādu mērķi Kijivā ieradās Āfrikas līderi

Jauns.lv/LETA

Āfrikas valstu delegācijas vizītes Kijivā mērķis bija lūgt uz laiku iesaldēt Starptautiskās krimināltiesas (SKT) izdoto Krievijas diktatora Vladimira Putina aizturēšanas orderi, paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Tur ir viens punkts, kas viņus satrauc un kura dēļ viņi, manuprāt, arī atbrauca," viņš pauda, sakot, ka Āfrikas delegāciju mērķis bija apturēt SKT aizturēšanas orderi Putinam.

"Protams, visi pārējie punkti nevienu neinteresē," viņš piebilda.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks uzsvēra, ka šobrīd vienīgais reālais plāns, kā izbeigt karu, ir Ukrainas piedāvātā miera formula, bet pārējie ir dažādi kapitulācijas varianti.

foto: Ekrānuzņēmums
Viens no Āfrikas valstu delegācijas dalībniekiem Kijivā fotografē iznīcināto okupantu bruņutehniku.

Komentējot Krievijas raķešu apšaudi, kas tika sarīkota Kijivā Āfrikas delegāciju apmeklējuma laikā, Podoļaks pieļāva, ka tas iedragāja lojalitāti, kas vairākām Āfrikas valstīm bija pret Krieviju.

"Skaidrs, ka tās to publiski nedemonstrēs, skaidrs, ka pastāv zināma atkarība no minerālmēsliem, papildu izejvielu piegādēm, Krievijas naudas, pat bruņotajiem privātajiem algotņu grupējumiem, ko Krievija dažkārt eksportē uz Āfrikas valstīm," uzskaitīja Podoļaks.

Jau vēstīts, ka piektdien Kijivā ieradās Āfrikas valstu delegācija Senegālas un Dienvidāfrikas prezidentu vadībā.

Jūnija sākuma medijos izskanēja, ka Dienvidāfrikas Republika (DĀR) apsver BRICS samita pārcelšanu uz citu valsti, lai šādi izvairītos no dilemmas par Putina aizturēšanas ordera izpildi.

DĀR uz BRICS samitu no 22. līdz 24.augustam ir uzaicinājusi Putinu, kā arī Brazīlijas, Indijas un Ķīnas līderus.

Tā kā DĀR ir SKT dalībvalsts, tai būs pienākums pildīt SKT aresta orderi, ja Putins ieradīsies valstī, tomēr no šīs iespējamības, kā noprotams, tā cenšas izvairīties.

Putina un Krievijas prezidenta "bērnu tiesību" komisāres Marijas Ļvovas-Belovas aizturēšanas orderis tika izdots 17.martā. Abi tiek turēti aizdomās par iespējamiem kara noziegumiem, nelikumīgi deportējot un pārvietojot Ukrainas bērnus no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju.