Pasaulē
2023. gada 13. jūnijs, 14:45

Kā Rietumi reaģē uz pirmajiem Ukrainas pretuzbrukuma panākumiem?

Jauns.lv

Ukraiņu pretuzbrukums, šķiet, ir sācies – jau ir atbrīvotas vairākas apdzīvotas vietas dažādos virzienos. Tikmēr Rietumos sāk aktīvi komentēt Aizsardzības spēku darbības.

Ukrainas politiskā vadība un militārpersonas par pretuzbrukumu ziņoja kopš pavasara. Pirmo reizi prezidents Volodimirs Zelenskis par pilnu gatavību paziņoja 3. jūnijā.

"Mēs ļoti ticam, ka mums izdosies. Es nezinu, cik ilgu laiku tas prasīs. Godīgi sakot, tas var iet dažādus ceļus, pilnīgi atšķirīgus. Bet mēs to darīsim un esam gatavi," viņš paziņoja intervijā laikrakstam "The Wall Street Journal".

Viņaprāt, neskatoties uz to, ka Ukraina no Rietumu partneriem nesaņēma visus ieročus, kādus tā bija cerējusi, valsts vairs nevar gaidīt. Viņš, iespējams, atsaucās uz militāro aviāciju, uzsverot, ka Krievijai joprojām ir priekšrocības debesīs, un gaisa atbalsta trūkums palielinās Ukrainas zaudējumus.

foto: Ekrānuzņēmums
Ukrainas armijas karavīri uzbrūk okupantu ierakumiem pie Bahmutas.

Par Ukrainas Aizsardzības spēku pretuzbrukumu Krievijas puse paziņoja 4. jūnija rītā. Vienlaikus Kijiva pagājušajā nedēļā to noliedza, lai gan 5. jūnijā Aizsardzības ministrija paziņoja par pāreju uz uzbrukuma operācijām dažādos virzienos. Aktivizāciju uzreiz vairākos posmos apstiprināja Lielbritānijas izlūkdienesti.

Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs uzskata, ka Krievijas okupanti kļūdaini pieņēmuši Ukrainas bruņoto spēku  virzību par lielas uzbrukuma operācijas sākumu. Un viņš piebilda, ka tad, kad sāksies pretuzbrukums, "visi to redzēs". 13. jūnija zināms, ka kauju nedēļas laikā tika atbrīvoti Zaporižjas apgabala Lobkoves, Levadnes un Novodarivkas ciemi, kā arī Doneckas apgabala Neskučne, Storoževe, Makarivka un Blahodatne.

Un Rietumos jau ir reakcijas uz mainīgo situāciju frontē.

ASV no prognozēm atturas

Baltais nams nepiekrīt Zelenska vērtējumam par nodoto ieroču skaitu. Jau 2.jūnijā ASV prezidenta administrācijas pārstāvis Džons Kērbijs paziņoja, ka sabiedrotie ir darījuši visu iespējamo pretuzbrukuma labā –  sākot no pretgaisa aizsardzības sistēmu nodošanas līdz bruņutehnikai, artilērijai un munīcijai.

Pēc ASV Apvienotās štāba priekšnieku nodaļas vadītāja Marka Millija vārdiem, izšķirošā loma pretuzbrukumā būs modernajiem tankiem kombinācijā ar artilēriju un apmācītiem kājniekiem. Viņš arī atzinīgi novērtēja Ukrainas gatavību, taču no konkrētām prognozēm atturējās.

Lielbritānija pieļauj Krimas atbrīvošanu 2023. gadā

Pēc Lielbritānijas aizsardzības ministra Bena Volesa domām, Ukrainas militārpersonas okupēto Krimu var atbrīvot šogad. Jo īpaši tāpēc, ka krieviem beidzas nepieciešamie ieroči.

Kā raksta "The Washington Post", saskaņā ar nopludinātajiem ASV izlūkdienestu dokumentiem ASV izlūkdienesti uzskata, ka Ukraina gūs pieticīgus panākumus pretuzbrukumā. Tikmēr Volesam ir optimistiskāks skatījums.

NATO uzskata, ka Ukraina saņēmusi nepieciešamos ieročus

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ir pārliecināts, ka Ukrainai ir nepieciešamais ieroču daudzums, lai atbrīvotu savu teritoriju. Tajā pašā laikā jebkura kara gaita ir neparedzama, tāpēc neviens nevar paredzēt, kā beigsies pretuzbrukums.

"Mēs zinām, ka (Ukraina – red.) ir nodrošināta ar spējām, ieročiem, munīciju un apmācību no NATO dalībvalstīm un citiem sabiedrotajiem... Tas viss jau ir uz vietas, lai ukraiņiem būtu vajadzīgās spējas, kas nepieciešams, lai atbrīvotu lielas teritorijas," viņš teica.

Francija saskata iespējas panākt mieru

Francijas prezidents Emanuels Makrons to uzskata par nākotnes nosacījumiem mieram starp Ukrainu un Krieviju. Pēc viņa domām, Rietumiem vajadzētu pastiprināt pūles un ar visiem līdzekļiem palīdzēt veiksmīgam pretuzbrukumam.

"Jo tas, kas notiks tuvāko mēnešu laikā, dos iespēju pat uz ilgstošu mieru," viņš teica maija beigās.

Dānija nodos lādiņus pretuzbrukumam

Uz ziņu fona par Ukrainas bruņoto spēku virzību Dānijas ārlietu ministrs Larss Loke Rasmusens paziņoja par aptuveni 2000 artilērijas šāviņu nodošanu Ukrainai 36 miljonu dolāru vērtībā. Pēc viņa teiktā, Ukrainas armijai īpaši nepieciešama munīcija pretuzbrukumam.

"Situācija ir tāda, ko mēs visi redzam, ir izsludināts pretuzbrukums. Tas jau notiek. Ukrainai izdevās savaldīt krievus, un tagad ir pienācis laiks atbildēt ar labu uz labo. Lai to izdarītu, viņiem ir jābūt nepieciešamās spējas – tostarp munīcijai," viņš atzīmēja.

Vācija palielinās tanku piegādi

Šonedēļ Vācijas mediji ziņoja, ka Ukraina pretuzbrukumam pieprasa vairāk tanku "Leopard 2". Pēc ārlietu ministra vietnieka Andreja Meļņika domām, katrs tanks izšķirošajā cīņā ir burtiski zelta vērts. Viņš arī norādīja, ka Bundesvērs spēj piegādāt daudz vairāk tanku nekā tās 18 vienības, kas tika nodotas. Ar 300 tanku krājumiem pārsūtīto tanku skaitu varētu trīskāršot, neapdraudot Vācijas spēju sevi aizstāvēt, sacīja Meļņiks.