foto: EPA/Scanpix
Nīderlande nodrošinās bezmaksas sauļošanās krēmu, lai cīnītos pret rekordlielu ādas vēža līmeni
Pasaulē
2023. gada 12. jūnijs, 17:57

Nīderlande nodrošinās bezmaksas sauļošanās krēmu, lai cīnītos pret rekordlielu ādas vēža līmeni

Jauns.lv

Nīderlandes pilsoņiem šovasar tiks piedāvāta bezmaksas aizsardzība pret sauli, lai cīnītos pret rekordlielo ādas vēža līmeni valstī.

Saskaņā ar valdības teikto, saules krēmu dozatori būs pieejami šovasar skolās un universitātēs, festivālos, parkos, sporta vietās un atklātās publiskās vietās visā valstī.

Paziņojumā teikts, ka valsts vēlas nodrošināt, lai ikviens varētu piekļūt saules aizsarglīdzekļiem un nesagādāt neērtības tādu faktoru dēļ kā izmaksas vai citas neērtības.

Kampaņa tika izvērsta nedēļas nogalē festivālā Bredas pilsētā, ziņo sabiedriskā raidorganizācija NOS.

Tiek ziņots, ka Venlo-Venray slimnīca, kas atrodas netālu no Vācijas robežas, sadarbojas ar valsts veselības apdrošinātājiem, lai finansētu saules krēmu piegādi vairākās 120 pašvaldību pamatskolās.

Klīnikas pārstāvis sacīja, ka viens no tās ādas ārstiem ir nācis klajā ar ideju pārveidot dozatorus, kas izveidoti, lai pandēmijas laikā nodrošinātu roku dezinfekcijas līdzekli, lai uzglabātu sauļošanās krēmu, ziņoja NOS.

Medicīnas iestādes pēdējos gados ir ziņojušas par rekordlielu ādas vēža gadījumu skaita pieaugumu. Ir pierādīts, ka sauļošanās krēms ir vislabākā aizsardzība pret slimību, un bērniem vajadzētu pierast to lietot jau no mazotnes, lai tas kļūtu tikpat rituāls kā zobu tīrīšana, sacīja Ziemeļjūras peldvietas padomnieks.

Visā Eiropā ādas vēža gadījumu skaits pēdējo divu desmitgažu laikā ir pieaudzis. Kaimiņvalstī Vācijā saskaņā ar Federālā statistikas biroja datiem 2021. gadā nāves gadījumu skaits no ādas vēža pieauga par 55%, salīdzinot ar 2001. gadu.

Eksperti norāda, ka, samazinot ādas vēzi, varētu ietaupīt ievērojamus veselības aprūpes ietaupījumus.

Nedēļas nogalē Eiropā bija vērojama neparasti augsta temperatūra, un paredzams, ka tā turpināsies arī turpmākajās nedēļās.

Polijā, Francijā un Vācijā ir dažas no augstākajām temperatūrām, savukārt Ziemeļvalstīs un Vidusjūras valstīs ir vēsāks nekā parasti šajā gadalaikā.