Pasaulē
2023. gada 9. jūnijs, 11:33

“Sanāca trakāk, nekā plānots...” okupanti telefonsarunā atklāj detaļas par Kahovkas dambja postīšanu

Jauns.lv

Jau tūlīt pēc Kahovkas dambja izpostīšanas Krievijas puse notikušo nodēvēja par ukraiņu diversiju, virkne viedokļu līderu – tostarp Alekseja Navaļnija komandas pārstāvji – pieslējās savādām teorijām par to, ka dambis teju vai sabrucis pats. Tikmēr krievu okupanti, spriežot, pēc pārtvertām telefonsarunām, lieliski apzinās, ka katastrofu izraisīja viņu pašu diversanti.

Ir grūti nenodēvēt Krieviju par valsti-teroristi pēc tā, kas šonedēļ pastrādāts Ukrainas dienvidos.

Kahovkas HES izpostīšana pavisam noteikti nav klasificējama kā akceptējams militārs manevrs – tas ir teju vai pēc grāmatas paveikts terorakts, izmantojot valsts militāros resursus un attiecīgās institūcijas.

Par to, ka “norīt šo kumosu” ilgtermiņā Krievijai, kā daļai no starptautiskās sabiedrības, varētu būt patiesi grūti, liecina tas, ka pat dažs labs zvērināts Vladimira Putina opozicionārs ir gatavs publiski apgalvot, ka Krievijai ar notikušo nav nekāda sakara.

Bailes no jebkādas, lai arī cik attālas saistības ar notikušo gan ir saprotamas – pēdējo dienu laikā medijus un sociālos tīklus ir pārpludinājušas sirdi žņaudzošas fotogrāfijas un videomateriāli, kuros redzami bezcerīgās situācijas nonākuši cilvēki, applūdušas dzīvojamās zonas, no drošas nāves izglābti dzīvnieki un cita veida ilustrācijas tam, cik postošs ir bijis šis incidents.

To, ka šoreiz ir “savārīts par daudz”, var pat dzirdēt Ukrainas drošībnieku pārtvertās telefonsarunās starp okupantu kaujiniekiem.

“Tas ir mūsējo darbs...”

Kādā no Ukrainas drošības dienesta (UDD) publicētām, privātām okupantu telefonsarunām dzirdams, kā divi vīrieši apspriež to, kā dambja stāsts atainots Krievijas propagandas resursos.

“Bija te video televīzijā – karavīrs stāv ar aizklātu seju un stāsta, ka viss ir normāli, plūdu nav, cilvēki mierīgi dzīvo. Aiz viņa ir logs, un tur redzams, ka jūra līdz ceļgaliem,” saka viens no vīriešiem.

“Prikolīgi. Tas ir par to HES, ja?” otrs pārjautā.

Sarunbiedram paskaidrojot, ka šobrīd vēl ir bažas par to, kā notikušais ietekmēs Zaporižjes AES darbību, otrs atcērt: “Nu paši jau sev sastrādāja nepatikšanas. Uzsprāgs un d**sā būs...”

“Taču nebija tie viņi. Tas ir mūsējo darbs...” paskaidro pirmais runātājs, “[...] Tur nešāva. Mūsu diversantu grupa darbojās, gribēja pabiedēt ar dambi, bet sanāca viņiem ļoti par daudz, nenotika viss, kā plānots. Veca celtne, viss ātri aizgāja... tur zemāk bija zoodārzs, tūkstotis dzīvnieku gāja bojā,” atklāj okupants.

Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība šonedēļ apstiprināja, ka sprādziens otrdienas rītā sagrāvis Nova Kahovkas dambi, kas aizsargā Hersonas reģiona piekrastes pilsētas no ūdenskrātuves, kurā ūdens līmenis pašlaik ir sasniedzis pēdējos 30 gados augstāko līmeni.

"Facebook" paziņojumā Ukrainas militārpersonas apsūdzēja Krievijas okupācijas spēkus Kahovkas hidroelektrostacijas spridzināšanā.

Ukrainas izlūkdienesti jau vairākus mēnešus iepriekš bija ziņojuši, ka krievi ir mīnējuši dambi.

Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GIP) pārstāvis Andrejs Jusovs sacīja, ka, ja runājam par pierādījumu bāzi, tad tā pastāv un tagad tiek vākta.

Ukraina arī nosauca izpildītājus. Provizoriski runa ir par Krievijas Federācijas Bruņoto spēku 205. atsevišķās motorizēto strēlnieku brigādes pārstāvjiem.

Savukārt Nacionālās drošības un aizsardzības padome stāsta, ka dambis uzspridzināts pēc Krievijas diktatora Vladimira Putina norādījuma.

Tikmēr ne visi Rietumu mediji un politiķi steidz tieši deklarēt Krievijas Federācijas vainu. Lielbritānijā mudināja sagaidīt izmeklēšanas rezultātus.

Lai gan ASV prezidents Džo Baidens atturējās sniegt vērtējumus, Baltais nams skaidri norādīja, ka atbildība par hidroelektrostacijas spridzināšanu gulstas uz Krieviju.

Tikmēr Ukraina turpina cīnīties ar okupantu uzspridzinātā hidroelektrostacijas dambja sekām.

Cilvēki tiek evakuēti no plūdu zonām, un Hersonas reģionā sāk fiksēt ūdens līmeņa pazemināšanos.

Ja stāsts tieši par diversantu grupu, kura "pārcentusies" izrādītos taisnība, būtu jāsecina, ka Krievijas spēki kļūdas rezultātā paši izraisīja plūdus, kuru rezultātā cieta ne vien Ukrainas iedzīvotāji, bet arī daļa pašu okupantu veidotās aizsardzības līnijas, ejot bojā karavīriem un tiekot iznīcinātām tehnikas vienībām.