Pasaulē
2023. gada 6. jūnijs, 07:46

Okupanti uzspridzinājuši Nova Kahovkas dambi; Hersonas reģiona piekrastes pilsētām draud applūšana

Jauns.lv

Ukrainas Dienvidu operāciju pavēlniecība 6. jūnija rītā ziņo, ka Krievijas spēki uzspridzinājuši Kahovkas hidroelektrostaciju. Sprādziens pie Nova Kahovkas dambja apdraud Ukrainas Hersonas reģionu ar postošiem plūdiem.

Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība apstiprināja, ka sprādziens otrdienas rītā sagrāvis Nova Kahovkas dambi, kas aizsargā Hersonas reģiona piekrastes pilsētas no ūdenskrātuves, kurā ūdens līmenis pašlaik ir sasniedzis pēdējos 30 gados augstāko līmeni.

"Facebook" paziņojumā Ukrainas militārpersonas apsūdzēja Krievijas okupācijas spēkus Kahovkas hidroelektrostacijas spridzināšanā. Paredzams, ka dambja zaudēšana izraisīs plūdu ūdeņus lejup pa straumi un saasinās Ukrainas enerģijas trūkumu pēc mēnešiem ilgiem Krievijas raķešu triecieniem, kas vērsti pret elektroenerģijas ražošanu un elektrotīkla iekārtām visā valstī.

foto: Ekrānuzņēmums
Dienvidu operatīvās pavēlniecības amatpersonas apgalvo, ka šobrīd novērtē iznīcināšanas apmērus.

Dienvidu operatīvās pavēlniecības amatpersonas apgalvo, ka šobrīd novērtē iznīcināšanas apmērus, izplūstošā ūdens ātrumu un apjomu, kā arī applūdināšanas vietas. Applūšanai pakļautas aptuveni 80 apdzīvotās vietas, ieskaitot Hersonas pilsētu.

Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizprosta uzspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan  Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

Apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins informējis, ka ūdens līmenis sasniegs kritisko atzīmi piecu stundu laikā un aicinājis apdraudēto rajonu iedzīvotājus evakuēties.

Saistībā ar aizsprosta uzspridzināšanu Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sasaucis valsts Drošības un aizsardzības padomes ārkārtas sēdi.

Apgabala administrācija organizē evakuācijas autobusus.

Tikmēr Krievijas blogeri apgalvo, ka dambi bombardējuši Ukrainas spēki, un Krievijas ieceltais okupētās Nova Kahovkas mērs noliedz, ka dambis vispār būtu pārrauts, lai gan sociālajos tīklos izplatītajos video redzams, ka dambis ir drupās. Dņepras upe pārņem vraku. Komentāros valsts ziņu aģentūrai RIA Novosti mērs Vladimirs Ļeontjevs sacīja, ka artilērijas uzbrukumā tika iznīcināta tikai Kahovkas hidroelektrostacijas augšdaļa, bet pats dambis palicis neskarts. Viņš arī ziņoja, ka ūdens līmenis lejup pa straumi pēc tam paaugstinājās par 2,5 metriem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis jau 2022. gada oktobra beigās brīdina, ka Krievijas spēki, atkāpjoties uz Dņepras kreiso krastu, varētu uzspridzināt Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) dambi. Viņš šādu iespējamo terora aktu aicināja pielīdzināt masu iznīcināšanas ieroču pielietošanai.