foto: VIA REUTERS
Ekspedīcija pie uzspridzinātajiem gāzes vadiem Baltijas jūrā uziet negaidītu atradumu
Gāzes vada "Nord Stream" sprādziena vietā tika izmests liels gāzes daudzums, kas bija redzams no putna lidojuma.
Pasaulē
2023. gada 5. jūnijs, 23:09

Ekspedīcija pie uzspridzinātajiem gāzes vadiem Baltijas jūrā uziet negaidītu atradumu

Jauns.lv

Pirmā neatkarīgā ekspedīcija pie saspridzinātajiem Krievijas gāzesvadiem “Nord Stream” un “Nord Stream 2” Baltijas jūrā uzgākjuši negaidītu atklājumu - ūdenslīdēja zābaku.

ASV medija vietnes “The Grayzone” žurnālists Džefrijs Brodskis, kurš piedalījās ekspedīcijā, apgalvo, ka izmeklētāji šo atradumu līdz šim bija palaiduši garām.

"Nav zināms, cik ilgi zābaks atradās jūras gultnē. Ekspedīcijas organizators Andersons uzskata, ka zābaku, iespējams, iepriekš klāja nogulsnes vai dubļi, kurus izkustināja zemūdens straumes vai sprādziena triecienvilnis. Pretējā gadījumā nav skaidrs, kā izmeklētāji to varēja palaist garām," raksta Brodskis.

Žurnālists pieļauj, ka zābaka īpašnieks varētu būt ūdenslīdējs, kurš to pazaudējis, uzstādot bumbas. Vēl viena tā versija – īpašnieks varētu būt cilvēks, kurš pēc sprādziena atgriežas notikuma vietā.

"Alternatīva versija - zābaks var piederēt nirējam, kuram tika pavēlēts atgriezties nozieguma vietā, lai atgūtu nesprāgušu lādiņu, kas paredzēts neskartai “Nord Stream 2” gāzes vadam. Iespējams, ka zābaks piederēja komerciālam ūdenslīdējam," raksta Brodskis.

“The Grayzone” ir identificējis zābaku modeli – “Northern Diver's Thor”. Uzņēmums gan neuzņemas apgalvot, ka šis zābaks ir viņu ražojums.

"Tas izskatās pēc “Thor”, bet es nevaru būt 100% pārliecināts. Ja tas ir “Thor”, tos jau iepriekš ir izmantojuši nirēji naftas un gāzes nozarē. Tā ir daļa no sausā niršanas tērpa, ko parasti izmanto piesārņotā ūdenī, lai saglabātu ūdenslīdēja drošību," atklāja Nīls Tordofs, “Northern Diver” militārās un komerciālās pārdošanas direktors.

Uzņēmuma pārstāvis arī atklāja, ka “Northern Diver” vairs neizgatavo šos zābakus COVID-19 pandēmijas izraisīto ražošanas traucējumu dēļ. Līdzīgus zābakus izmanto komerciālie nirēji visā pasaulē.

“Grayzone” gan uzsver, ka šis modelis ir līdzīgs tam, ko izmanto ASV flote. "Arī Ukrainas jūras spēku ūdenslīdēji ir redzēti valkājam līdzīgus zābakus," piebilst Brodskis.