foto: CAMERA PRESS/JS Library / Vida Press
FIB dokumenti: Elizabeti II plānoja nogalināt ASV vizītes laikā
Elizabete II ar princi Filipu tiekas ar ASV prezidentu Ronaldu Reiganu un pirmo lēdiju Nensiju Reigani
Pasaulē
2023. gada 26. maijs, 11:46

FIB dokumenti: Elizabeti II plānoja nogalināt ASV vizītes laikā

Jauns.lv

Lielbritānijas karalieni Elizabeti II plānoja nogalināt ASV vizītes laikā, liecina nesen publiskotie ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) dokumenti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dokumentos norādītas FIB bažas par karalienes Elizabetes II un viņas vīra, prinča Filipa drošību 1983. gada vizītes laikā, baidoties no Īru republikāņu armijas (ĪRA) aktīvistu draudiem. Tiesa, atslepenoto dokumentu saturs drīzāk norāda par draudiem, ko varēja radīt atsevišķas personas, nevis organizēta sazvērestība.

Karaliene Elizabete II un Ronalds Reigans

gallery icon
15

Piemēram, 1983. gada 4. februārī FIB saņēma informāciju no kāda policista Sanfrancisko, kuram vietējā īru bārā kāds vīrietis solījis nogalināt karalisko pāri, kuram pēc mēneša bija paredzēts ierasties Kalifornijā un tikties ar toreizējo ASV prezidentu Ronaldu Reiganu. Savu nodomu vīrietis pamatojis ar vēlmi atriebties par savu meitu, “kura ar gumijas lodi bija nošauta Ziemeļīrijā”. “Viņš grasījās nodarīt kaitējumu karalienei Elizabetei II, vai nu kaut ko nometot no Zelta tilta uz karaliskās jahtas “Britannia”, kad tā peldēs zem tilta, vai mēģinot nogalināt karalieni Elizabeti, kad viņa apmeklēs Josemītu nacionālo parku,” teikts dokumentā.

Reaģējot uz šiem draudiem ASV slepenais dienests nolēma uz karaliskās jahtas kuģošanas laiku gājējiem slēgt Sanfrancisko Zelta tiltu. Atklātajos dokumentos nav minētas par drošības pasākumiem Josemītu nacionālajā parkā, taču zināms, ka karaliene tur ieradās. Dokumentā nav arī norādīts, vai šis draudētājs tika arestēts.

Šī nebija vienīgā reize, kad FIB aģenti ziņojuši par britu karalienes potenciālo apdraudējumu. 1989. gadā pirms karalienes vizītes ASV austrumos FIB brīdināja par uzbrukuma iespēju pilsētās, kurās dzīvo daudz īru imigrantu. “Pastāvīgi pastāv britu monarha apdraudējuma iespēja no Īru republikāņu armijas,” teikts kādā FIB dokumentā. Savukārt Bostonai un Ņujorkai tika uzdots saglabāt modrību uz jebkādiem ĪRA locekļu draudiem karalienei Elizabetei II un nekavējoties sniegt informāciju uz Kentuki, kur bija paredzēta karalienes privāta vizīte. Elizabete II bija liela zirgu skriešanās sacīkšu cienītāja un vairākkārt apmeklēja atbilstošus pasākumus Kentuki štatā, ieskaitot slaveno “Kentucky Derby”.

Karaliene Elizabete II zirgu skriešanās sacīkstēs Askotā 2019. gadā

gallery icon
15

ASV likumsargu bažas par karaliskā pāra drošību bija pamatotas, tā kā ASV dzīvo daudz īru imigrantu, bet 1979. gadā ĪRA kaujinieki nogalināja prinča Filipa tēvoci, pēdējo Indijas vicekarali lordu Mauntbatenu, uzspridzinot viņa jahtu.

Starpetniskais un politiskais konflikts Ziemeļīrijā ilga no pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem līdz 1998. gada 10. aprīļa Lielās Piektdienas vienošanās noslēgšanai. ĪRA bija īru katoļu galvenais spēks, kas cīnījās pret Lielbritānijas spēkiem un vietējiem protestantiem, kas vēlējās saglabāt reģiona piederību Apvienotajai Karalistei.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās