foto: AC NewsPhoto / Alamy/ Vida Press
Īlona Maska smadzeņu mikroshēmu firmai dota zaļā gaisma eksperimentiem ar cilvēkiem
Īlons Masks.
Pasaulē
2023. gada 26. maijs, 19:00

Īlona Maska smadzeņu mikroshēmu firmai dota zaļā gaisma eksperimentiem ar cilvēkiem

Jauns.lv

miljardiera un uzņēmēja Īlona Maska smadzeņu mikroshēmu firma saka, ka ir saņēmusi ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes atļauju veikt pirmos testus ar cilvēkiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Miljardiera "Neuralink" implantu kompānija vēlas palīdzēt atjaunot cilvēku redzi un mobilitāti, savienojot smadzenes ar datoriem. 

Maska kunga iepriekšējā ambīcija uzsākt testus gan neizdevās. Iepriekšējais "Neuralink" piedāvājums iegūt Pārtikas un veterinārā dienesta apstiprinājumu tika noraidīts drošības apsvērumu dēļ, liecina ziņu aģentūras "Reuters" marta ziņojums.

Kas ir "Neuralink"?

Neuralink cer izmantot savas mikroshēmas, lai ārstētu ķermeņa paralīzi un aklumu, kā arī palīdzētu dažiem invalīdiem izmantot datorus un mobilās tehnoloģijas. 

Mikroshēmas, kas ir pārbaudītas uz pērtiķiem, ir paredzētas, lai interpretētu smadzenēs radītos signālus un pārraidītu informāciju uz ierīcēm, izmantojot "Bluetooth". Masks arī iepriekš norādījis, ka piedāvātā tehnoloģija varētu palīdzēt mazināt bažas par cilvēku pārvietošanu mākslīgā intelekta dēļ.

Eksperti ir brīdinājuši, ka "Neuralink" smadzeņu implantiem būs nepieciešama plaša pārbaude, lai pārvarētu tehniskās un ētiskās problēmas, ja tie kļūs plaši pieejami.

Uzņēmums, kuru 2016. gadā līdzdibināja Masks, ir vairākkārt pārvērtējis ātrumu, kādā tas var īstenot savus plānus.

Tās sākotnējais mērķis bija 2020. gadā sākt stādīt mikroshēmas cilvēka smadzenēs, lai izpildītu iepriekšējā gadā doto solījumu. Vēlāk tā solīja sākt darbu 2022. gadā.

Pagājušā gada decembrī uzņēmums piedzīvoja vēl vienu neveiksmi pēc tam, kad tika ziņots, ka tas tika izmeklēts par iespējamiem dzīvnieku labturības pārkāpumiem tā darbā.

Uzņēmuma paziņojums par Pārtikas un veterinārā dienesta apstiprinājumu cilvēku testiem seko nesenajām ziņām par līdzīgu Šveices pētnieku sasniegumu, kas saistīts ar smadzeņu implantiem.

Paralizēts vīrietis no Nīderlandes spēja staigāt, vienkārši par to domājot – pateicoties implantu sistēmai, kas bezvadu režīmā pārraida viņa domas uz viņa kājām un pēdām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās