Pasaulē
2015. gada 25. marts, 09:26

ASV atceļ sankcijas pret uzņēmumiem, kas saistīti ar Kubu

Jauns.lv

ASV otrdien atcēla sankcijas pret apmēram 50 kuģniecībām, tirdzniecības firmām un privātpersonām, kas bija iekļautas melnajā sarakstā par saistību ar Kubu.

Sankcijas tika atceltas laikā, kad notiek progress ASV un Kubas sarunās par diplomātisko attiecību atjaunošanu pēc vairāk nekā 50 gadus ilgām naidīgām attiecībām.

Lielākā daļa uzņēmumu, kas tika svītroti no ASV Finanšu ministrijas sankciju saraksta, ir bāzēti Panamā. No tā tika svītroti arī vairāki citur reģistrēti kuģi un divas firmas ASV Floridas štatā.

ASV Finanšu ministrija nesniedza sīkākas ziņas par iemesliem, kāpēc šie uzņēmumi bija iekļauti sankciju sarakstā. Kubā bāzētā ziņu aģentūra "Prensa Latina" informēja, ka šie uzņēmumi ir Kubas kontrolēti vai citādi saistīti ar Kubu.

Pagājušonedēļ Vašingtona un Havana noslēdza trešo kārtu sarunās par attiecību normalizēšanu, koncentrējoties uz iespēju atjaunot oficiālas attiecības un atkal atvērt vēstniecības.

ASV prezidents Baraks Obama vēlas panākt vēstniecību atkalatvēršanu pirms Amerikas samita, kas 10. un 11.aprīlī notiks Panamā. Kuba uzstāj, ka tā vispirms ir jāsvītro no ASV melnā saraksta, kurā iekļautas terorismu atbalstošas valstis.

ASV 1962.gadā noteica tirdzniecības un finanšu embargo pret Kubu. Tā atcelšanai nepieciešama ASV Kongresa piekrišana, bet abas Kongresa palātas tagad kontrolē republikāņi.

Abas puses nākamreiz tiksies sarunās marta beigās, kad tās pirmoreiz pievērsīsies delikātajam cilvēktiesību jautājumam.

BNS