foto: REUTERS/SCANPIX
Madelēnas Makkenas lietas detektīvi veiks vērienīgu rezervuāra pārmeklēšanu
Uz baznīcas durvīm Praia da Luz pludmales kūrortā Portugāles dienvidu provincē ir izvietots pazudušās britu meitenes Madelēnas Makkenas plakāts.
Pasaulē
2023. gada 22. maijs, 16:41

Madelēnas Makkenas lietas detektīvi veiks vērienīgu rezervuāra pārmeklēšanu

Jauns.lv

Vācijas policija, kas meklē Madelēnas Makkenas līķi, gatavojas sākt vērienīgu pārmeklēšanu nomaļā Algarves ūdenskrātuvē, kuru mēdz apmeklēt galvenais aizdomās turamais Kristians Brekners.

Paredzams, ka Portugāles policija drīzumā sāks slēgt ceļus, kas ved uz mākslīgi veidoto dambja vietu netālu no Silves pilsētas Portugāles dienvidos, pirms rīt oficiāli sāksies meklēšana.

Skotijas detektīvi ir devušies uz šo teritoriju, lai veiktu "novērošanu". Vācijas policija ieradīsies vēlāk, jo ir saņēmusi atļauju pārmeklēt "interesējošo teritoriju", ko Brekners esot dēvējis par savu "mazo paradīzi".

Ir noteikts, ka meklēšana ilgs vismaz divas dienas un ilgāk, ja tiks atrasts kaut kas būtisks.

Tā būs pirmā šāda veida vērienīgā operācija kopš 2014. gada jūnija, kad britu policijai tika dota atļauja veikt izrakumus Praia da Luz - vietā, kur pazuda Madelēna -, izmantojot suņus, kas apmācīti atrast līķus, un radaru.

Uzreiz nebija skaidrs, kas bija šīs nedēļas operācijas iemesls un vai tā tika organizēta steigā pēc tam, kad policija Vācijā saņēma jaunu ziņu, vai arī tika organizēta ilgāku laiku, jo prokurori turpina veidot priekšstatu par vienīgā aizdomās turētā Kristiana Breknera dzīvi Algarvē un vietām, kuras viņš bieži apmeklēja. 

Portugāles raidorganizācija SIC ziņoja, ka Vācijas policija oficiālā tiesas pieprasījumā Portugālei lūdza atļauju pārmeklēt dambi, jo secināja, ka tā ir "interešu zona". 

Kravas automašīnas šoferis apgalvo, ka divas dienas pēc tam, kad 2007. gada 3. maijā viņa pazuda no sava Praia da Luz brīvdienu dzīvokļa, viņš redzējis sievieti, kas kādam vīrietim nodevusi Madelēnai līdzīgu bērnu.

2008. gada februārī un martā to divas reizes pārmeklēja kāda portugāļu advokāta nolīgti ūdenslīdēji.

Tagad eksperti ūdenslīdēji ir gatavi izpētīt dambja dziļumus ap Barragem do Arade ūdenskrātuvi, bet izrakumi notiks arī mežā pie ūdens.

Vācu policija, izmeklējot Madelēnas Makkenas pazušanu, pārmeklē zemes pleķīti netālu no Hanoveres

gallery icon
23

Vietējie ziņotāji apgalvo, ka aptuveni 80% meklējumu notiks uz sauszemes, bet pārējie - zem ūdens.

Meklēšanas zona atrodas aptuveni 30 jūdžu attālumā no Praia da Luz, kur pazuda Madelēna. 

Šodiena tiek dēvēta par sagatavošanās dienu, kurā tiek sakārtota loģistika pirms rītdienas meklēšanas.

Šodien pēc pusdienlaika, pirms niršanas, tika norobežota nedaudz vairāk nekā jūdzi gara pussala, kas iestiepjas ūdenskrātuvē.

Pirms 13 gadiem pazudusī Madelēna Makkena

Madelēna Makkena pazuda 2007.gadā Portugālē, kamēr viņas vecāki bija izgājuši vakariņās uz tuvējo bāru.

gallery icon
18

Uz zemes tika pamanīti arī vairāki vietējās pašvaldības kravas automobiļi, jo tika uzstādītas teltis.

Citā apgabalā, nepilnu jūdzi tālāk, līdzās policijas darbiniekiem tika novēroti Portugāles civilās aizsardzības darbinieki, kas uzstādīja telti.

Pirmdien nebija skaidru pazīmju par Vācijas policijas klātbūtni, lai gan sagaidāms, ka tā ieradīsies vēlāk šodien.

Portugāles amatpersonas vēl nav sniegušas oficiālus komentārus. 

Kāds labi informēts avots jauno meklēšanu raksturoja kā Vācijas vadītu operāciju, kas tiek koordinēta ar Portugāles policijas palīdzību un ir saistīta ar iestāžu iegūto informāciju, kas norāda uz regulāriem Breknera braucieniem uz dambja vietu.

"Portugāles policija piedāvās loģistikas atbalstu, bet iniciatīva ir Vācijas, un viņi bija tie, kas pieprasīja veikt darbus, kas notiks šonedēļ.

"Skotijas policisti dosies uz Portugāli, bet viņu darbs būs tikai novērošana".

Markošs Aragao Correia organizēja privāti finansētu operāciju pēc tam, kad apgalvoja, ka viņš no noziedzīgās pasaules pārstāvjiem bija saņēmis informāciju, ka Madelēna ir nogalināta un viņas līķis iemests ūdenskrātuvē 48 stundu laikā pēc pazušanas.

Pēc tam, kad iepriekš ūdenslīdēji bija atraduši vairākus auklas gabalus, plastmasas lentu un vienu baltu kokvilnas zeķīti, otrās meklēšanas laikā tika atrasti divi maisi ar nelieliem kauliem.

Pirmais mēnesis pēc Madelēnas Makkenas pazušanas 2007. gadā

gallery icon
81

Pēc atraduma tika brīdināta Portugāles policija, bet pēc tam to lieluma tika izslēgta iespēja, ka kauli ir cilvēka.

Pagājušajā gadā aizdomās turamais Kristians Brekners pirmo reizi runāja par šo lietu, noliedzot apgalvojumus, ka viņš ir iesaistīts viņas pazušanā.

Viņš 2022. gada aprīlī tika atzīts par oficiālu aizdomās turēto lietā, taču uzsvēra, ka "tajā laikā viņš tur nebija un nedzīvoja vietas tuvumā".

Brekners, kurš kopš 1996. gada ir saistīts ar četrām bērnu slepkavībām visā Eiropā, sacīja: "Es esmu vispazīstamākais sliktais cilvēks pasaulē, un es neko - nu, gandrīz neko - neesmu izdarījis".

Madelēna pazuda 2007. gada 3. maija vakarā neilgi pirms savas ceturtās dzimšanas dienas no īrēta dzīvokļa Portugāles dienvidu provinces Algarves kūrortpilsētā Prajā da Lusā, kamēr viņas vecāki netālu restorānā vakariņoja. Meitenītei tolaik bija trīs gadi.