Pasaulē
2023. gada 19. maijs, 17:56

Krievijas tiesa Roizmanam par "armijas diskreditāciju" uzliek sodanaudu

Jauns.lv/LETA

Krievijas tiesa piektdien atzinusi bijušo Jekaterinburgas mēru Jevgēņiju Roizmanu par vainīgu armijas diskreditācijā un uzlikusi viņam prokuratūras prasīto 260 000 rubļu (3000 eiro) lielo sodanaudu.

Tiesa atstājusi arī spēkā iepriekš Roizmanam noteiktos zināmo darbību ierobežojumus.

Krimināllieta pret Roizmanu par "atkārtotu armijas diskreditāciju" tika ierosināta pagājušā gada vasarā.

Iepriekš viņam jau trīskārt tika tika sastādīti administratīvie protokoli par "armijas diskreditāciju", kopumā uzliekot 150 000 rubļu lielu sodanaudu.

Krimināllietas ierosināšanas pamats bija "YouTube" 2022.gada 1.jūlijā publicētais video, kurā Roizmans izteicās par karu Ukrainā. Viņam draud pieci gadi cietumā.

Kā tiesā apgalvoja apsūdzības puses pārstāvis, politiķis publicējis šo video, "vēloties destabilizēt politisko situāciju" un "veidot negatīvus noskaņojumus".

Kā savulaik vēstīja Jekaterinburgas izdevums "It's My City", atbilstoši apsūdzības slēdzienam Roizmans cita starpā "diskreditējis" Krievijas armiju, "specoperāciju" Ukrainā saucot par karu, bet kara propagandas simbolu "Z" par "zigu", tas ir, pielīdzinājis to nacistu sveicienam "Sieg Heil!".

Jau neilgi pēc atkārtotā iebrukuma Ukrainā Krievijā stājās spēkā kriminālkodeksa grozījumi, kas paredz līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņu" izplatīšanu un armijas "diskreditāciju".

Krievijas varasiestādes par viltus ziņām pasludinājušas jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas sīvo pretestību iebrucējiem.

Krievijā pat aizliegts pret Ukrainu uzsākto karu saukt par karu vai iebrukumu, vai jebkurā citā piemērotā vārdā. Visi mediji ir spiesti lietot Kremļa uzspiesto eifēmismu - "specoperācija".

Tiesa gan, totalitārā režīma propagandisti, kas jau labu laiku arī sākuši nekautrējoties runāt par karu, par to netiek sodīti.

Redzamāko opozīcijas līderu vidū Roizmans ir pēdējais, kas vēl ir palicis valstī un nav ieslodzīts cietumā.

Roizmans konsekventi paudis neslēptu Krievijas diktatora Vladimira Putina nosodījumu un kritizējis viņa uzsākto karu pret Ukrainu.

2013.gadā Roizmans tika ievēlēts Jekaterinburgas mēra amatā, Krievijā kļūstot par ietekmīgāko opozicionāru, kas nokļuvis kādas pilsētas vadītāja krēslā. Šo amatu viņš saglabāja piecus gadus.

Roizmans joprojām bauda plašu popularitāti gan Jekaterinburgā, gan daudzviet citus Krievijā. Viņš ir arī ieslodzītā opozicijas līdera Alekseja Navaļnija draugs.