foto: AFP/Scanpix
Ebreju nacionālisti svin Austrumjeruzalemes pievienošanu
Demonstranti svin Austrumjeruzalemes okupēšanu 1967.gada Sešu dienu karā
Pasaulē
2023. gada 18. maijs, 22:34

Ebreju nacionālisti svin Austrumjeruzalemes pievienošanu

Jauns.lv/LETA

Izraēlā tūkstošiem ebreju nacionālistu ar valsts karogiem rokās ceturtdien devušies gājienā pa Jeruzalemes ielām, svinot Austrumjeruzalemes okupēšanu 1967.gada Sešu dienu karā.

Gājiena maršrutā iekļauts arī vecpilsētas musulmaņu kvartāls, ko palestīnieši uzskata par provokāciju. Laikraksts "Haaretz" vēsta, ka gājiena dalībnieku skaits sasniedzis 20 000.

Dalībnieku vidū bija Izraēlas nacionālās drošības ministrs Itamars Bengvirs un finanšu ministrs Bezalels Smotričs.

Palestīnieši vēlas, lai Jeruzalemes austrumu daļa nākotnē kļūst par palestīniešu valsts galvaspilsētu.

Policija norīkojusi aptuveni 3200 policistu gādāt par drošību nacionālistu gājiena laikā.

Saņemtas ziņas par epizodiskām sadursmēm starp ebreju nacionālistiem un palestīniešiem vecpilsētā. "Haaretz" vēsta, ka ebreju grupas skandējušas tādus saukļus kā "Nāvi arābiem!" un "Lai jūsu ciemats nodeg!".

Dienā vairāki simti ebreju apmeklēja Tempļa kalnu, tai skaitā valdības loceklis un vairāki parlamenta deputāti. Jordānijas Ārlietu ministrija nosodīja šo apmeklējumu kā "provokatīvu un nepieņemamu."

Tempļa kalns, kur atrodas Klints kupola mošeja un Aksas mošeja, ir trešā svētākā vieta islāmticībā, kuru musulmaņu svētā mēneša ramadāna laikā ierodas daudz ticīgo. Vienlaikus tā ir arī ebreju svētvieta, jo tur atradušies divi ebreju tempļi.

Ebrejiem ir atļauts apmeklēt šo vietu, bet nav ļauts tajā lūgties.