Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Eiropu sagaida skarba vasara, brīdina zinātnieki
foto: AFP/Scanpix
Sieviete dzer ūdeni, lai atdzesētos Seviljā 2023. gada 26. aprīlī.
Pasaulē

Eiropu sagaida skarba vasara, brīdina zinātnieki

Jauns.lv

Zinātnieki brīdina, ka saistībā ar temperatūras paaugstināšanos Eiropa ir ceļā uz vēl vienu bargu vasaru pēc tam, kad pērn tā piedzīvoja karstāko sezonu visā novērojumu vēsturē. Toreiz karstums izprovocēja sausumu, kas, pēc Eiropas Savienības pētnieku teiktā, bijis spēcīgākais pēdējo 500 gadu laikā.

Eiropu sagaida skarba vasara, brīdina zinātnieki...

Kā vēsta "Reuters", šogad zem spēcīgākā trieciena būs Eiropas dienvidi. Daži reģioni jau cieš no ūdens trūkuma, bet lauksaimnieki sagaida pēdējās desmitgadēs sliktākās ražas.

Klimata pārmaiņas padara reģionu karstāku un sausāku, sausumu gadi noveduši pie pazemes ūdens krājumu izsīkuma.

Augsnes Spānijā, Francijas un Itālijas dienvidos kļuvušas sausas. Zemais ūdens līmenis upēs un ūdenskrātuvēs šovasar apdraud hidroelektroenerģijas ražošanu.

Kā ziņots, šobrīd smagākā situācija ir Spānijā. Zinātnieki paredz, ka sausums tikai pasliktināsies un lietavas problēmas neatrisinās, jo vasarā tās ir lokālas.

"Sausuma situācija šovasar pasliktināsies," sacīja Spānijas Alikantes universitātes ģeogrāfiskās analīzes profesors Horhe Olcina.

Aģentūras dati liecina, ka ne tikai Eiropa cieš no ūdens trūkuma. Āfrikas raga valstis piedzīvo pēdējo gadu desmitu lielāko sausumu, bet vēsturiskais sausums Argentīnā ir pazudinājis sojas un kukurūzas sējumus.

Jauns.lv iepriekš vēstīja, ka britu ziņu kanāls "Sky" izteicis pieņēmumu, ka Spānija pamazām varētu kļūt par pārāk karstu vietu tūristiem.

Britu tūristi Seviljā vērsuši uzmanību, ka pat tagad, neskatoties uz pavasari, pilsētas apstādījumi nezaļo, kas liecina par sausumu. Cilvēki atzīst, ka nevēlas atgriezties Spānijā vasarā, ja jau aprīlī tur ir tik karsts.

Aprīļa beigās arī Portugālē, Marokā un Alžīrijā gaisa temperatūra bija 20 grādus augstāka par šim laikam tipisko gadalaiku. Portugāles pilsētā Mora pārspēts aprīļa rekords - gaisa temperatūra pakāpusies līdz 36,9 grādiem.