foto: AFP/Scanpix
Čārlzs III vēl iejūtas lomā, bet princim Viljamam jau ir radikālas idejas par savu kronēšanu
Princis Viljams zvēr uzticību karalim Čārlzam III
Pasaulē
2023. gada 17. maijs, 14:21

Čārlzs III vēl iejūtas lomā, bet princim Viljamam jau ir radikālas idejas par savu kronēšanu

Jauns.lv

Kaut gan Lielbritānijas karalis Čārlzs III pēc vairāk nekā 70 gadu ilgas gaidīšanas vēl nav paspējis iejusties monarha amatā un tikai pavisam nesen ticis oficiāli kronēts, viņa dēls un troņmantinieks, princis Viljams netērē laiku un jau sācis apsvērt paša kronēšanas modernizāciju, vēsta “Daily Mirror”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atsaucoties uz informētiem avotiem, laikraksts vēsta, ka pēc tēva kronēšanas Viljams sācis pārdomāt, kā paša kronēšanu pārvērst atbilstošāku laika garam. Viņš plāno daudz mūsdienīgāku un vienkāršāku ceremoniju.

Visticamāk, 40 gadus vecais princis Viljams saīsinās un modernizēs kronēšanas procedūru, piemēram, atsakoties no tradicionālā “uzticības zvēresta”. Kā zināms, Čārlza III kronēšanā Vestminsteras abatijā Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs lūdza klātesošos zvērēt uzticību karalim un viņa mantiniekiem, savukārt skatītājus visā pasaulē, kuri ceremoniju vēroja tiešraidē, aicināja “paust karalim savu atbalstu, ja vēlēsies”.

Lielbritānijas karaļa Čārlza III un karalienes Kamillas kronēšanas ceremonija

Svinīgā un vēsturiskā ceremonijā Vestminsteras abatijā Londonā par britu monarhijas karali kronēts Čārlzs III un viņa sieva Kamilla kronēta par ...

gallery icon
69

“Viljams nekad nepiekritīs kaut kam tādam. Viņš domā par to, kā nākotnē kronēšanu pārvērst par mūsdienīgāku notikumu. Viņš apzinās par faktu, ka pēc 20 gadiem vai tad, kad pienāks viņa laiks, kā kronēšana var būt ne tikai moderna, bet arī spēj apvienot nāciju un Sadraudzības valstis? Domāju, ka viņa kronēšana izskatīsies un radīs daudz savādāku iespaidu,” izteikusies kāda princim Viljamam tuva persona.

Vārdā neminētais avots arī norādījis, ka Viljamam tuvās personas uzskata, ka nākamais monarhs radikālāk atkāpsies no tradīcijas. Kaut gan viņu joprojām kronēs Vestminsteras abatijā, viņa lēmums atteikties no oficiālās investitūras ceremonijas sakarā ar kļūšanu par Velsas princi, uzskatāmi parāda viņa uzskatus par monarhiju, vēloties kļūt tuvākam tautai, nevis aizrauties ar ceremonijām.

Princis Viljams un princese Ketrīna ar bērniem Džordžu un Šarloti karalienes Elizabetes II bērēs

gallery icon
13

Karaliskās kāzas: tā precējās hercogiene Ketrīna un princis Viljams 2011. gada aprīlī

2011. gada 29. aprīlī visa Lielbritānija svinēja gadsimta notikumu - prinča Viljama kāzas ar viņa līgavu Keitu Midltoni.

gallery icon
26

Patiesībā Viljama sapņi par monarhijas modernizēšanu nav nekas jauns. Jau 2016. gada intervijā BBC, atzīmējot viņa vecmāmiņas, toreizējās karalienes Elizabetes II 90. dzimšanas dienu, viņš sacīja, ka daudz domā par to, kā karalisko ģimeni ir iespējams modernizēt un pilnveidot, lai tā saglabātu savu aktualitāti mūsdienu pasaulē. “Tas man ir izaicinājums — kā es varu panākt, lai karaliskā ģimene būtu aktuāla turpmāko 20 gadu laikā?”

Karaliene Elizabete II, kas ir Lielbritānijas vēsturē visilgāk — 70 gadus un 214 dienas —valdījušais monarhs, nomira 2022. gada 8. septembrī 96 gadu vecumā. Viņas dēls, tagadējais karalis Čārlzs III tika kronēts 2023. gada 6. maijā 74 gadu vecumā.

Bet šādi tika kronēti iepriekšējie britu monarhi, par kuriem ir saglabājušās hronikas.

Elizabete II 1952. gadā

Džordžs VI 1937. gadā (viņa priekštecis Edvards VIII atteicās no troņa pirms oficiālās kronēšanas)

Džordžs V 1911. gadā

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Edvards VII 1902. gadā