Pasaulē
2023. gada 15. maijs, 12:02

Krievija, iespējams, piedzīvojusi "melnāko dienu" pēdējā gada laikā. Kas līdz šim zināms?

Jauns.lv

Krievijas gaisa spēki, iespējams, piedzīvojuši vienu no sliktākajām dienām kopš Ukrainas kara sākuma. Pēc neapstiprinātām ziņām, Krievijas teritorijā tika notriekti četri tās lidaparāti, vēsta CNN.

Informācija par to, cik lidmašīnu un helikopteru varētu būt nogāzušies Krievijas Brjanskas reģionā, ir pretrunīga, taču viens Krievijas plašsaziņas līdzeklis apgalvo, ka avarējušas vismaz divas kaujas lidmašīnas - Su-34 un Su-35 - un divi helikopteri Mi-8.

Ukraina nav apstiprinājusi, ka tās pretgaisa aizsardzība būtu bijusi iesaistīta sestdien notikušajā Krievijas lidmašīnas notriekšanā, taču apgalvo, ka lidmašīna "saskārās ar problēmām".

Kādreizējais Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Antons Geraščenko, ka lidmašīnas Su-34 pilots visticamāk bojā gājis uzreiz, jo pilota kabīnes stikls nebija ložu necaurlaidīgs. Viņš pieļauj, ka paši piloti nemaz nav informēti par to, ka viņu lidaparātu stiklus var bojāt pat parasts putna trieciens.

Brjanska atrodas uz robežas ar Ukrainu, un iepriekšējos uzbrukumos tika vainota Kijiva.

Vairākas lidmašīnu avārijas Krievijas teritorijā vienlaicīgi būtu bezprecedenta gadījums. Daži analītiķi uzskata, ka Ukrainas pretgaisa aizsardzība, iespējams, ir "izstumta uz priekšu", jo Krievijas gaisa spēki vairāk izmanto "planiera munīciju", ar kuru var šaut uz mērķiem no attāluma.

Tiek pieļauts, ka lidaparāti devās Čerņihivas reģiona virzienā, lai veiktu uzbrukumu pilsētai.

Ukrainas gaisa spēku preses pārstāvis Jurijs Ihnats svētdien paziņoja, ka Krievijas "triecienlidmašīnu grupa uzbruka Ukrainai no ziemeļiem, no Brjanskas apgabala. Viņi to dara gandrīz katru dienu. Viņi veic triecienus ar vadāmām bumbām."

Šajā gadījumā viņš teica, ka "viņi saskārās ar nepatikšanām. Viņi vēlējās bombardēt mūsu civiliedzīvotājus, mūsu miermīlīgos iedzīvotājus." Viņš to nosauca par "melnu dienu" Krievijas aviācijai.

Sociālo mediju videoierakstos, kurus ģeolokācijas ceļā apkopoja CNN, redzams, ka vismaz viens helikopters ir avarējis netālu no Klincu pilsētas Brjanskā, kas atrodas 50 kilometru attālumā no Ukrainas robežas.

Brjanskas gubernators Aleksandrs Bogomazs apstiprināja, ka helikopters ir avarējis, ievainojot vienu civiliedzīvotāju, bet nesniedza sīkāku informāciju par avārijas cēloni.

Cits videoieraksts, kurā redzams, kā lidaparāts nogāžas un melnu dūmu stabs, ir ģeolokēts uz ciematu Brjanskā, kas atrodas aptuveni 25 kilometrus no Klintsijas.

Krievijas oficiālā ziņu aģentūra TASS publicēja video, kurā redzams, kā viens helikopters eksplodē gaisā, un apstiprināja, ka ir avarējis iznīcinātājs Su-34, nenorādot cēloni.

Krievijas Aizsardzības ministrija par šo incidentu neko nav paziņojusi, bet viens no neoficiālajiem Krievijas Telegram kanāliem to raksturoja kā sliktāko dienu Krievijas militārajai aviācijai kopš pagājušā gada marta.

Krievijas laikraksts "Kommersant" vēstīja, ka "Brjanskas apgabalā avarēja divu helikopteru Mi-8 un iznīcinātāju Su-34 un Su-35 grupa", un izteica pieņēmumu, ka varētu būt cietuši vēl vairāki helikopteri.

Laikraksts piebilda: "Uzbrucēji tiek meklēti gan uz zemes, gan gaisā."